Dogovor

Konec kalvarije na ljubljanski upravni enoti, stavkovni sporazum pod streho

S.R.
2. 7. 2024, 11.17
Posodobljeno: 2. 7. 2024, 15.14
Deli članek:

Da bi se stavka na upravnih enotah, ki se vleče že nekaj mesecev, lahko danes končala, je dopoldne poročal Svet24TV. Po zadnjih informacijah je Sindikat Upravne enote Ljubljana že sprejel stavkovni sporazum, ki ga je sindikatom prejšnji teden ponudila vlada, tako bo vsaj na tej upravni enoti stavka prekinjena.

Jure Klobčar
Na večini upravnih enot od začetka marca stavkajo ob sredah.

Kot smo že poročali, sta Sindikat državnih organov in vlada stališča zbližala po sestanku s predsednikom vlade Robertom Golobom prejšnji teden, ko je bilo po dolgem času videti luč na koncu tunela. Kot je danes za Svet24TV povedal predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk, ponudba vlade ni najboljša, niti ni zelo slaba. Kot rečeno, je to prvi korak h končanju stavke na upravnih enotah.

Verk je pojasnil še, da so se na njegovo pobudo pred tednom dni srečali s premierjem Golobom, saj so »stvari šle predaleč,« to dogajanje namreč »ni več produktivno.« Državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec je ob tem pripravila predlog stavkovnega sporazuma, ki so ga nato poslali vsem upravnim enotam. Zaprosili so jih, da jim danes do 12. ure javijo rezultate oziroma svoje mnenje, ali se strinjajo s podpisom sporazuma. »Po mojem osebnem mnenju ni ravno slab. Če se ne da ponuditi nekega ustreznega denarja, potem ljudje to težko sprejmejo. Čeprav mislim, da se bomo nekako dogovorili, vsaj tekom tega tedna, če ne bomo skupne odločitve sprejeli že danes,« je za Svet24TV dodal Verk. Po njegovi oceni bo stavka, »če že ne bo prekinjena, bo pa zamrznjena.«

Po poročanju STA je Sindikat delavcev Upravne enote Ljubljana je stavkovni sporazum sprejel. Stavka bo po napovedi predsednika sindikata Dragana Stankoviča prekinjena, zaposleni bodo spet delali kot pred stavko, od kdaj, pa še ni določeno. Prav tako zaenkrat še ni znano, kako so se oziroma se bodo odločili na preostalih upravnih enotah. »Po precej burni razpravi prisotnih zaposlenih na upravni enoti Ljubljana je bil strokovni sporazum, ki ga nam ga je posredovala vlada, sprejet. Oblikovali smo pripombe, ki jih je nasprotna stran sprejela,« je dejal Stankovič. Kot je pojasnil, to pomeni, da bodo zaposleni delali kot pred stavko, potrebujejo pa dovolj časa, da poslovanje normalizirajo.