Ulcinj

Prvič v Evropi: plaža samo za muslimanke

J.V.
4. 7. 2024, 10.55
Posodobljeno: 4. 7. 2024, 11.59
Deli članek:

Ulcinj na skrajnem jugu Črne gore je bil že v času Jugoslavije priljubljena počitniška destinacija zahodnoevropejcev, v zadnjih letih pa prihaja vse več obiskovalcev predvsem iz Albanije in Bosne, zato so pripravili ponudbo, ki je " združljiva z moralnimi vrednotami" novih gostov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Črna gora je prva država ob Jadranu, ki je odprla plažo izključno za muslimanske ženske. Ulcinj na skrajnem jugu države je bil že v času Jugoslavije priljubljena počitniška destinacija zahodnoevropejcev, v zadnjih letih pa prihaja vse več obiskovalcev predvsem iz Albanije in Bosne, zato so pripravili ponudbo, ki je "združljiva z moralnimi vrednotami" novih gostov. Na manjšem odseku dvanajst kilometrov dolge Velike plaže, med turisti znane tudi kot Biserna plaža, so zaprli območje z 20 ležalniki in ga poimenovali plaža Hijabi. Ta je dostopna le ženskam, ki so v skladu s tradicijo pokrite s tančicami in zakrite pred moškimi pogledi.

Muslimanki, mati in hči, zašli in videli povsem gole ženske

Kot poroča Heute, je neki gost, musliman, pred dnevi na Googlu objavil ogorčeno mnenje, češ da sta se žena in 14-letna hčerka šokirani vrnili iz Hijabi plaže v Ulcinju. Nihče jim ni prej povedal, da bodo tam gole ženske, se je pridušal, a se je izkazalo, da sta pomotoma zašli na tako imenovano Žensko plažo, namenjeno zgolj obiskovalkam, kjer omejitev glede oblačenja ni, dame pa si med drugim lahko privoščijo terapijo z zdravilnim blatom in tamkajšnjega vrelca. Še dobro da nista zašli še nekoliko južneje, kjer Ulcinj ponuja nudistično vas Ada Bojana. Plaža Hijab je tako le dodatek k široki ponudbi, ki zajema veliko različnih ciljnih skupin.