Izkoriščanje delavcev

Dior za torbice, ki se v trgovini prodajajo za 2600 evrov, dobavitelju plača 50 evrov

J.V.
4. 7. 2024, 09.00
Posodobljeno: 4. 7. 2024, 09.11
Deli članek:

Podoben modus operandi ima tudi italijanski Giorgio Armani, ki dobavitelju plača 99 dolarjev za torbe, ki se v trgovinah prodajajo za okoli 2000 dolarjev. Obe podjetji oblasti v Italiji obtožujejo izkoriščanja tujih delavcev za proizvodnjo svojih "vrhunskih" izdelkov.

Profimedia
Italijanski organi pregona preiskujejo francoski Dior.

Prestižno modno znamko Dior, katere lastnik je francoski mogotec Bernard Arnault oz. njegovo družinsko podjetje LVMH, italijanske oblasti preiskujejo zaradi izkoriščanja tujih delavcev za proizvodnjo svojih luksuznih izdelkov, katerih cene se ne ujemajo s stroški proizvodnje.

Podobno tudi Giorgio Armani

Glede na dokumente, ki so jih odkrili v preiskavi, Dior za torbico, ki je se trgovinah prodaja za 2780 ameriških dolarjev (2575 evrov), dobavitelju plača 57 dolarjev (53 evrov) za izdelavo, poroča Wall Street Journal. Podoben modus operandi ima tudi italijanski Giorgio Armani, ki dobavitelju plača 99 dolarjev za torbe, ki se prodajajo za okoli 2000 dolarjev. Obe podjetji oblasti v Italiji obtožujejo izkoriščanja tujih delavcev za proizvodnjo svojih "vrhunskih" izdelkov.

Delavci spali v tovarnah

Preiskava tudi razkriva katastrofalne pogoje v tovarnah podizvajalcev Diorja na Kitajskem, kjer so delavci spali v tovarnah, da je bila delovna sila na voljo 24 ur na dan, iz strojev pa so umaknili varnostne mehanizme, da so "zajezili stroške" in delavcem omogočili hitrejše upravljanje. Eden od očitkov Diorju je, da v zadnjih letih ni izvajal revizij svojih dobaviteljev. Wall Street Journal sicer še spominja, da suženjski pogoji dela v svetu modne industrije niso nič novega.