Nepravnomočno

Dojenčica Mateja umrla zaradi malomarnosti zdravnikov, pediatra obsojena na pogojne kazni

J.V.
21. 6. 2024, 10.20
Posodobljeno: 21. 6. 2024, 10.25
Deli članek:

Dojenčica je umrla zaradi subkroničnega vnetja srčne mišice. Ker zdravniki niso natančno pregledali rentgenskih in laboratorijskih izvidov, so postavili napačno diagnozo in pod drobnogled vzeli njena pljuča, namesto srce.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zaradi smrti 15 mesečne hrvaške dojenčice Mateje sta bila na sodišču v Bjelovarju dva pediatra spoznana za kriva in obsojena na pojgojne zaporne kazni, poroča Bjelovar live. Tragedija se je pripetila leta 2015. Dojenčica je umrla zaradi subkroničnega vnetja srčne mišice. Ker zdravniki niso natančno pregledali rentgenskih in laboratorijskih izvidov, so postavili napačno diagnozo in pod drobnogled vzeli njena pljuča, namesto srce.

Specialista pediatrije Tomislav Mikić in Marija Hiđa Čohar sta bila v ponovljenem postopku zaradi malomarnega zdravljenja obsojena na leto dni pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let (v prvem sojenju sta bila oproščena, a sta potem morala ponovno sesti na zatožno klop). Sodba sicer še ni pravnomočna, obtožena pa jo bosta glede na razplet verjetno še izpodijala pred višjimi inštancami. Specialist radiolog Tomislav Heged je bil obtožbe oproščen.