Pesem o napadu Hamasa 7. oktobra.

Izrael spet v boju za pesem Evrovizije - preveč politično besedilo so pripravljeni prilagoditi

A. M./STA
4. 3. 2024, 11.29
Posodobljeno: 4. 3. 2024, 11.30
Deli članek:

Z izraelske javne radiotelevizije KAN so v nedeljo sporočili, da je izraelski predsednik Isaac Herzog pozval k prilagoditvam v besedilu predstavniške pesmi, ki bi Izraelu omogočile nastop na tekmovanju za pesem Evrovizije. Evropska radiodifuzna zveza je februarja besedilo izbrane pesmi izraelske predstavnice Eden Golan vzela pod drobnogled zaradi suma, da namiguje na napad Hamasa 7. oktobra.

Instagram
Eden Golan ima novo možnost za nastop na letošnji Evroviziji.

Izrael se je na pripombe o besedilu izbrane predstavniške pesmi, ki jih je podala Evropska radiodifuzna zveza (EBU) konec februarja odzval z opozorilom, da obstaja možnost njihovega bojkota sodelovanja na letošnji Evroviziji, če bodo njeni organizatorji zavrnili besedilo pesmi 'October rain', njihove izvajalke Eden Golan.

Njena pesem, ki je večinoma v angleščini z nekaj besedami v hebrejščini, naj bi namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani, ki je sprožil vojno v Gazi. S sprejemom te pesmi bi EBU kršila načelo o nepolitičnosti, ki velja za vse sodelujoče države na tekmovanju.

Konec minulega tedna pa so si v Izraelu premislili. Radiotelevizija KAN je sporočila, da je celo izraelski predsednik Isaac Herzog pozval k udeležbi na tekmovanju, na katerem je Izrael doslej štirikrat zmagal. Ob tem je Herzog poudaril, da "mora država prav v času, ko nas tisti, ki nas sovražijo, skušajo zatreti in bojkotirati državo Izrael, dvigniti svoj glas, jasno in glasno na vseh svetovnih forumih", so njegovo izjavo povzeli na radioteleviziji.

KAN je stopila v stik z avtorjema besedil dveh izbranih pesmi - 'October Rain', ki je bila izbrana na prvo mesto, in 'Dance Forever', ki je zasedla drugo - ter ju prosila, naj besedili prilagodita, pri čemer pa naj ohranita svojo umetniško svobodo, povzema izjava radiotelevizije.

Med popravljenima besediloma bo KAN izbrala pesem, ki jo bo poslala nadzornemu odboru Evrovizije. Ta bo nato ponovno odločal o udeležbi Izraela na tekmovanju. Izbrano pesem, ki jo bo izvajala 20-letna rusko-izraelska pevka Eden Golan, bodo javnosti razkrili 10. marca, je še navedeno v izjavi.

Kot so spomnili pri AFP, je Izrael leta 1973 postal prva neevropska država, ki sodeluje na Evroviziji, in bil vse odtlej deležen različnih polemik. Od leta 2015 se je država redno uvrščala v finale tekmovanja, štirikrat pa je tudi zmagala. Leta 1998 je bila izraelska predstavnica Dana International prva odkrita transspolna pevka, ki je zmagala na Evroviziji.

Letošnji nastop Izraela je predviden v drugem polfinalu 9. maja.

60. zaporedno evrovizijsko tekmovanje, ki bo potekalo od 7. do 11. maja v švedskem Malmöju, sovpada s 50. obletnico zmage švedske skupine ABBA s pesmijo Waterloo, kar je bila tudi prva zmaga Švedske na tem tekmovanju. Doslej je Švedska skupno slavila sedemkrat.

Slovenijo bo letos zastopala Raiven s pesmijo 'Veronika'.