Senidah

»Ko pride stres, se je treba smejati, z glasbo pa večinoma res ni šale!«

N.S.
23. 6. 2023, 19.22
Deli članek:

Prva dama balkan-trapa Senidah nam je v pogovoru zaupala nekaj sočnih zanimivosti o poletnih načrtih in tudi, kaj jo čaka to nedeljo v Velenju!

Dušan Petrović
"Ko so predlagali, da bi nastopila z Lepo Breno, se mi je to zdela prava in zmagovalna kombinacija."

Ena najbolj priljubljenih regijskih zvezdnic, slovenska pevka Senidah, bo to nedeljo v okviru festivala Splash zapela na velenjski Visti, kjer si bosta – prvič po razprodanem Sound Clashu v Stožicah – z njo oder delila še Dubioza kolektiv in S.A.R.S. Senidah obljublja »malo drugačen program« in pravi, da so na poletnih festivalih na plaži vedno posebne »vibracije«.

Dušan Petrović
Senidah pravi, da glasbo redno ustvarja in precej časa preživi v studiu.


Skupna točka vseh treh nastopajočih na Splashu je Red Bull Sound Clash. Vi ste v tem formatu ravno navdušili z Lepo Breno v Beogradu. Kako sta se povezali in zakaj prav vidve – kot regionalni zvezdi dveh generacij?
Ko sem od Red Bulla dobila povabilo k sodelovanju v tem projektu, še ni bilo jasno, s kom naj bi nastopila na drugi strani. Vedelo se je le, da hočejo povezati regionalno glasbeno legendo in predstavnico mlajše generacije. Ko so predlagali, da bi nastopila z Lepo Breno, se mi je to zdela prava kombinacija: Jugoslovenka in Balkanka, kot so naju označili z naslovoma najinih pesmi. (smeh)

Očitno vprašanje je seveda: ali je bilo prvič tudi zadnjič ali bodo sledile ponovitve?
Ravno minuli konec tedna smo skupaj nastopali v Auburnu v Švici, verjetno bomo še kdaj delili oder, a še nimamo konkretnih datumov. Z Lepo Breno se super razumeva in spoštovanje je obojestransko.

Dušan Petrović
Senidah in Lepa Brena sta nedavno poželi velik uspeh na skupnem nastopu, kjer sta premešali svoje glasbene hite.

Zanimiva je Brenina izvedba Mišićev. Kaj pa je bilo za vas najbolj zanimivo slišati v tem projektu?
Všeč mi je bilo, da sem imela razširjen bend in smo lahko aranžmaje zapeljali, kamor smo želeli. Tako smo recimo Brenino pesem Ti si moj greh spremenili v drum 'n' bass, druge njene pesmi pa posodobili in jim dodali naš zvok, da so zvenele, kot da spadajo v moj repertoar. Super je malo prevetriti program, čeprav praviloma priredb ne igram. (smeh)

Promo
V Beogradu je Senidah med drugim pela Brenino pesem Ti si moj greh, Lepa Brena pa njene Mišiće.

Dubioza in S.A.R.S. so veliki šaljivci. Koliko je za vas humor pomemben v glasbi in na splošno v življenju? Kot izvajalka ste resni, a vas poznam tudi kot zabavno žensko.
V zasebnem življenju se veliko smejim. Tako je vse lažje. Predvsem ko postane življenje zaradi napornih urnikov in življenskih situacij stresno, se je treba malo nasmejati. Z glasbo pa večinoma ni šale. Tam kopljem po sebi in jo jemljem resno; tu in tam pride kakšen komad, recimo Mišići, ki je primer humorja v glasbi, pa vendar nosi v sebi globlje sporočilo. Je le podano na bolj humoren način.

Festival Splash se bo zgodil ob koncu pouka oziroma začetku poletnih počitnic. Kako spo videti vaše popolne poletne počitnice in kdaj si jih sploh lahko privoščite? Ujamete kak teden Jadrana poleti ali greste v tople kraje januarja, ko ni toliko nastopov?
Rada pobegnem daleč stran, v tople kraje, ko se koncertna sezona umiri, je pa tudi Jadran poleti zelo lep in ga vsako leto z veseljem obiščem.

arhiv Svet24
Dogajanje na festivalu Splash v Velenju

Čeprav je bila letošnja Evrovizija pred kratkim, se že veliko razmišlja, kdo bi lahko Slovenijo dostojno zastopal naslednjič in naredil dober vtis, pa največkrat omenjajo vas. Menite, da bi se kdaj podali v ta izziv? Imate kvalitete, da očarate tudi Evropo, ne vem pa, ali sploh imate čas za to, voljo, energijo?
Večkrat so me že povabili, tudi letos, a se v tem formatu kot izvajalka ne vidim. Evrovizijo si tu in tam ogledam in me zabava, a je ne jemljem preresno. (smeh)

Zadnja leta se v Sloveniji in na Balkanu snema kar nekaj dobrih TV-serij in filmov. So vam že ponudili kakšno vlogo – ali vsaj snemanje naslovne glasbene teme?
Dobila sem že nekaj ponudb, a mi še nobena ni bila toliko pisana na kožo, da bi jo sprejela. Bi me pa vsekakor zanimala prava vloga ob pravem času. Rada sprejmem dober izziv. (smeh)

revija zvezde
Dobila je tudi že ponudbe za film in serijo, a priznava, da ji še nobena ni bila pisana na kožo. "Vse ob pravem času. Rada sprejmem dober izziv."

Kaj so vaši aktualni glasbeni projekti? Boste kaj novega zapeli tudi v Velenju?
Konec lanskega leta sem izdala svoj drugi album, ki je še aktualen. Kmalu pa prihaja tudi nov videospot. Glasbo redno ustvarjam in precej časa preživim v studiu, veliko idej imam in s producentom Anžetom Kacafuro vedno kaj svežega ušpičiva. V Velenju bo program zagotovo malo drugačen kot sicer, saj rada v zadnjem hipu kaj dodam ali odvzamem; poslušalcem je to zelo všeč, mojemu bendu pa sicer malo manj. (smeh)

Vaš novi video je režiral Anže Škrube. Kako je bilo delati z njim?
Anže je zelo profesionalen in poleg tega, da je vrhunski plesalec, se neverjetno dobro znajde kot ustvarjalec videospotov. Dela z največjimi svetovnimi imeni in res zna prenesti pesem in vizijo izvajalca v zgodbo in sliko. Novi video bo prava umetnina.

Tjaša Barbo
Senidah

Lani ste v intervjujih omenjali, da pripravljate svojo modno linijo. Kako napredujete?
Moja nova modna linija izide skoraj vsak konec tedna na drugem delu sveta in oder je moja pista. (smeh) Si pa res želim, da vse svoje ideje in stajlinge nekoč spravim v neke okvire. To je vsekakor na seznamu stvari, ki jih želim narediti, ko bo pravi čas za to.

Kateri vaš koncert na plaži oziroma ob morju ali jezeru je bil najbolj nepozaben?
Najverjetneje Sea Dance v Budvi, ko smo se po koncu koncerta vsi iz benda vrgli v morje. Takih trenutkov ne pozabiš. Morje ali jezero dodata poseben »vajb« prizorišču. Radi imamo poletne festivale tam se po navadi najbolj zabavamo.

Promocijski material
Cazzafura in Senidah