Vojna v Ukrajini

Protiofenziva: "Vsak dan napredujemo, postopoma in počasi, vendar vztrajno"

S.R:/STA
23. 6. 2023, 19.19
Posodobljeno: 23. 6. 2023, 19.31
Deli članek:

Konkretnih in zanesljivih informacij z juga Ukrajine, kjer v zadnjem obdobju poteka protiofenziva ukrajinskih oboroženih sil, je malo, a znano je, da potekajo neizprosni boji. Ukrajinskim silam naj bi sicer tudi danes uspelo osvoboditi nekaj novega ozemlja.

Profimedia
Ukrajinska vojska na območju regije Doneck.

V dopoldanskih urah je za nov napad na rusko obrambno ministrstvo poskrbel vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin, ki je dejal, da se ruske sile umikajo pred ukrajinsko vojsko v regijah Zaporožje in Herson. Ob tem se je spraševal, zakaj se je sploh začela t. i. posebna vojaška operacija, kot invazijo Ukrajine uradno imenuje Moskva. Po njegovem prepričanju je bila vojna v Ukrajini namreč potrebna za samopromocijo določenih posameznikov.

Glede poteka protiofenzive so se oglasili tudi v ukrajinskem obrambnem ministrstvu in vojski. Po navedbah tiskovnega predstavnika ukrajinske vojske Andrija Kovalova so ukrajinske sile v okviru protiofenzive na jugu Ukrajine dosegle manjše ozemeljske pridobitve. Ob tem je sporočil, da naj bi se ukrajinske sile v regiji Zaporožje kmalu okrepile. Medtem ruska vojska poskuša s protinapadi na vzhodu države. Po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva so ukrajinske sile tam zaustavile dva ruska napada.

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je na Telegramu sporočila, da so ukrajinski branilci zaustavili rusko napredovanje pri Limanu v regiji Doneck in Kupjansku v regiji Harkov.

Ukrajinska protiofenziva na jugu države po njenih besedah poteka po načrtu, ukrajinske sile pa zlagoma napredujejo, čeprav jih upočasnjujejo minska polja. "Glede na poročila in položaje vse poteka po načrtu. Vsak dan napredujemo, postopoma in počasi, vendar vztrajno," je dejala Maljar. Njenih navedb sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti.