Huda ura

FOTO: Zalivalo kleti, podiralo drevesa, lomilo strehe, na terenu so številni gasilci

S.R./STA
23. 6. 2023, 20.31
Posodobljeno: 23. 6. 2023, 20.34
Deli članek:

Podrobnosti o morebitni škodi ob petkovih neurjih še niso znane, a o zalitih kleteh, podrtih drevesih in poškodbah na strehah že poročajo s Koroške in delov Štajerske.

PGD Črenšovci
Gasilci na terenu na območju Črenšovcev.

Slovenijo so danes popoldne zajela silovita neurja s točo in močnim vetrom. Prva nevihta je udarila na območju med Grosupljem in Ljubljano, pozneje pa se je razbesnelo predvsem na severu, severovzhodu in vzhodu države. Ob približno 19. uri je ob močni nevihti v pol ure na Planini v Podbočju padlo 53,74 milimetrov padavin, v Cerkljah ob Krki 34,60 milimetrov, na Letališču Cerklje ob Krki pa 24,20 milimetrov padavin. Možni so porasti hudournikov in meteorne vode. Nevihtni sistem se počasi umika proti Hrvaški, ozračje nad Slovenijo se umirja, zvečer in ponoči pa je predvsem v zahodni Sloveniji možen nastanek novih neviht, ki pa predvidoma ne bodo močnejše.

Uprava za zaščito in reševanje medtem poroča, da v Gabrskem, kjer je toča poškodovala streho stanovanjske hiše, posredujejo gasilci PGD Trbovlje. O zalitih kleteh poročajo s Koroške, kjer gasilci PGD Prevalje zaradi močnejšega naliva črpajo vodo iz kleti na več lokacijah. Gasilci KGZ Ravne so izčrpali vodo iz jaška industrijskega objekta. Voda naraslega potoka pa ogroža stanovanjsko hišo na Tolstem vrhu, naselju pri Ravnah na Koroškem. V Otiškem vrhu zaradi poplavljanja kleti stanovanjske hiše posredujejo gasilci PGD Šentjanž.

Sicer pa je uprava do 18. ure zabeležila 112 dogodkov, od tega na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor 51, Murska Sobota 14, Ptuj in Ljubljana po 12, Celje 11, Slovenj Gradec sedem, Trbovlje štiri in Kranj en dogodek. Na terenu je aktivnih 72 gasilskih enot, od tega tri poklicne.

Močan veter je večinoma preko cestišč podrl večje število dreves, eno od teh je poškodovalo dve osebni vozili, nekatera so ogrožala objekte. Zaradi podrtega drevesa preko vodnikov elektrodistribucije je v enem primeru zagorelo v naravi. Sunki vetra so odkrili nekaj ostrešij in poškodovali drugo infrastrukturo. Zaradi obilnega deževja je meteorna voda poplavila kleti več objektov, ponekod poplavila cestišča, povišani vodotoki potokov pa so ogrožali objekte. Ponekod je toča poškodovala ostrešja objektov. Enote gasilcev črpajo vodo iz poplavljenih objektov, zasilno prekrivajo poškodovana ostrešja in odstranjujejo podrto drevje. Prav tako pri odstranjevanju posledic na terenu sodelujejo komunalna in cestna podjetja ter druge službe.