96 pomladi za kraljico

To je rojstnodnevna želja kraljice

M.U.
21. 4. 2022, 09.54
Posodobljeno: 21. 4. 2022, 10.46
Deli članek:

Britanska kraljica pozira s svojimi "fell" poniji na fotografiji, s katero naznanjuje svoj 96. rojstni dan. Za to priložnost bodo izdali tudi figuro Barbie, ki bo upodabljala kraljico.

Profimedia
V spomin na njen platinasti jubilej bodo izdali lutko Barbie, na kateri je poustvarjena njena poročna tiara in obleka z modrim trakom.

Kraljico so fotografirali na območju gradu Windsor že prejšnji mesec. Veličastna fotografija prikazuje monarhinjo, ki stoji z dvema svojima najljubšima fell ponijema; Bybeck Nightingale in Bybeck Katie, pred ogromnim drevesom magnolije. Sliko je objavila kraljeva razstava konj Windsor, ki se jo kraljica udeležuje vsako leto, od leta 1943.

Kraljica Elizabeta je velika ljubiteljica jahanja. Z jahanjem je pričela pri tretjem letu starosti. Še pred dvema letoma je vsak dan jahala okoli gradu Windsor, zaradi težav z gibljivostjo pa se je morala odreči svoji najbljubši prostočasni dejavnosti.

Britanska, najdlje živeča monarhinja, je včeraj s helikopterjem odpotovala na svoje posestvo v Norfolku, kjer se ji bodo pridružili družina in prijatelji. Bivala naj bi v koči, ki je bila še posebej všeč njenemu pokojnemu možu princu Philipu. Tam je preživel svoje zadnje dni preden je umrl. Star je bil 99.

Njeno veličanstvo je že prejelo rojstnodnevne želje premierja Borisa Johnsona in vodje laburistov Keira Starmerja, v njeno čast pa bodo danes izstrelili orožni pozdrav.

Kraljevi uslužbenci navajajo, da kraljica zaenkrat še ne more potrditi svoje udeležbe pri kakršnih koli dogodkih, načrtovanih za obeležitev njenih 70 let vladanja. Vendar osebje dela vse kar je v njihovi moči, da bi zagotovilo, da se bo lahko kraljica udeležila najprestižnejše konjske dirke - Epsom Derby. V to je vključena sprememba poti njenega službenega avtomobila, tako da se bo lahko pripeljala neposredno pod kraljičino tribuno. Prehoditi pa bo morala nekaj metrov do dvigala, ki jo pripelje naravnost do njenega sedeža. Vir pravi, da je monarhinja odločna, da se bo tekme udeležila.