Željko Joksimović

Leta zanj niso pomembna, se pa veseli zabave presenečenja, ki mu jo pripravlja žena

Marjana Tomšič Vovk
21. 4. 2022, 05.55
Deli članek:

Srbski pevec Željko Joksimović je včeraj srečal Abrahama. Najbolj ganljivo darilo je sicer prejel že dva dni prej: po petsto dnevih »posta« je znova stal na velikem odru, in sicer v Zagrebu. »Že danes prvič slavim rojstni dan,« je dejal na koncertu, danes pa mu presenečenje menda pripravlja njegova draga.

Mediaspeed
Željko Joksimović pravi, da noben uspeh ne pride čez noč, ampak zahteva veliko odrekanja in dela.

Kako točno bo praznoval svojo polstoletno obletnico, Željko še ni vedel, je pa že pred časom medijem povedal, da mu njegova žena Jovana s prijatelji v Beogradu pripravlja veliko presenečenje. »Pripravili bodo rojstnodnevno slavje. To seveda ni presenečenje, saj vem, da imam rojstni dan, vse ostalo pa bo. Ker me dobro poznajo, sem prepričan, da mi bodo ustvarili odličen dan. Komaj čakam, kaj bo.« Kar pa se let tiče, številke zanj niso pomembne. »Ne gre za to, koliko let imaš, ampak ali si jih dobro izkoristil ali ne.« On jih seveda je. »Ponosen sem na vse, kar sem do zdaj ustvaril, in na družino, ki je zame najpomembnejša. To je baza, iz katere vse izhaja,« je pred dnevi dejal za hrvaški Story.

Instagram
Z Jovano sta se pred desetimi leti poročila na Maldivih.

Zaznamovan z Evrovizijo

Željko se je rodil v Beogradu in odraščal v Valjevu, že kot otrok je pokazal veliko talenta za glasbo – že pri dvanajstih je v Parizu na glasbenem festivalu osvojil naziv »prva harmonika Evrope«. Menda je do danes usvojil dvanajst različnih glasbil, poleg harmonike igra še saksofon, klavir, kitaro, bobne … Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja  je s prvim albumom Amajlija začel pridobivati priljubljenost po vseh državah nekdanje Jugoslavije, zares pa je zvezdniški status dosegel leta 2004, ko je s pesmijo Lane moje za Srbijo osvojil drugo mesto na Evroviziji. Tega tekmovanja se je udeležil še štirikrat, še enkrat kot izvajalec, trikrat pa kot avtor skladb. Željko je zelo priznan skladatelj in tekstopisec, ki je za druge izvajalce napisal številne hite, veliko pa ustvarja tudi za filme in serije, njegov zadnji podvig je glasba za biografski film o Tomu Zdravkoviću, pri katerem je bil skupaj z Draganom Bjelogrlićem tudi producent.

Družinski človek

Ko je bila Evrovizija leta 2008 v Beogradu, je bil Željko seveda logična izbira za voditelja, njegova sovoditeljica pa je bila Jovana Janković, voditeljica priljubljenega srbskega jutranjega programa. Čeprav sta bila takrat oba zaročena, ju je zadela Amorjeva puščica in nekaj mesecev pozneje sta naznanila, da sta oba prekinila zaroki in sta zdaj par. Leta 2012 je Željko deset let mlajšo Jovano popeljal pred oltar na eksotičnih Maldivih. Par ima sina Kosto (8 let) ter dvojčici Ano in Srno (4 leta). Željko ima iz prvega zakona s psihologinjo Vesno Avramović še 27-letno hči Mino (po njej je poimenoval svoj studio Minacord Production), ki je podedovala njegov glasbeni talent, saj je tudi ona pevka in skladateljica. Tudi pri mlajših otrocih se že vidi, da niso imuni na glasbo. »Vsi trije so zelo muzikalični, kar me veseli. Nikogar pa ne bom silil v resnejše ukvarjanje z glasbo, tudi Mine nisem. To mora biti njihova odločitev, ne moja.«

Instagram
Z ženo Jovano imata tri otroke – 8-letnega sina in 4-letni dvojčici.

Novi izzivi

V zadnjih letih se Željko posveča tudi drugačnim poslom: med epidemijo kovida je ustanovil kar štiri televizije. »Tega sem se lotil zaradi slabega TV-programa, s katerim smo živeli. Pandemija, vojne, norišnica – kot da smo v podivjanem resničnostnem šovu. Zdelo se mi je, da lahko poskušam kaj spremeniti, da gledalcem dam nekaj normalnega.« Očitno mu je uspelo, saj je njegova televizija K1 precej priljubljena, na njej pa seveda dela tudi njegova soproga. Nad poslovnim sodelovanjem sta navdušena, a priznata, da je tudi naporno. »Če delate nekaj svojega, je to večja odgovornost, zato imava z Željkom tudi več dela, zato malce trpi najino zasebno življenje,« je nedavno priznala Jovana. Ne želita pa svoje zasebnosti izkoriščati za večjo gledanost, zato Željko ne pristaja na to, da bi bil gost v Jovanini jutranji oddaji.

Instagram
Z najstarejšo hčerko Mino, ki je tudi pevka.