Ko bodo cilji doseženi

Pogled Kremlja: kdaj bo zaključena invazija na Ukrajino?

R.T.
21. 4. 2022, 09.50
Posodobljeno: 21. 4. 2022, 14.07
Deli članek:

Kdaj bo ruska vojska ustavila napade na Ukrajino? To je eno od ključnih vprašanj.

Profimedia
/

Ugibanja gredo v različne smeri. Ukrajinska oblast meni, da bi lahko z zadostno vojaško pomočjo Zahoda ustavila prodiranje ruske vojske. V Kremlju imajo svoj pogled. Visoki uslužbenec ruskega zunanjega ministrstva Aleksej Poliščuk je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo Tass dejal, da se bo »posebna vojaška operacija«, kot v dikciji Kremlja imenujejo invazijo, končala, ko bodo »cilji izpolnjeni«.

To še vedno pomeni, »obramba prebivalcev Donbasa«, »demilitarizacija« in »denacifikacija« Ukrajine. Besede, ki jih je ponavlja ruski predsednik Vladimir Putin. Poliščuk je tokrat dodal še, da je cilj tudi »eliminacija groženj, ki jih na ozemlju Ukrajine predstavljajo aktivnosti držav Nata«. Kaj to sploh pomeni, kakšna je nevarnost Nata, ni specificiral, je pa na koncu izpostavil, da gre »se po načrtih« in da bodo »cilji doseženi«.

Ruska vojska je sicer v zadnjih dneh začela z ofenzivo na jugu in jugovzhodu Ukrajine, od Krima do regij Doneck in Lugansk. Nekateri politični analitiki ugibajo, da bi lahko zavzetje Mariupolja dalo Putinu občutek zmage, kar bi lahko odprlo pot k nadaljevanju pogajanj.