V jeklarni so borci bataljona Azov

VIDEO: Šojgu: Mariupolj je padel, izjema je le še jeklarna Azovstal

R.T.
21. 4. 2022, 07.01
Posodobljeno: 21. 4. 2022, 10.33
Deli članek:

V jeklarno, ki je postala "zadnja utrdba" ukrajinskih vojakov v Mariupolju, so Rusi pričeli vstopati pred dvema dnevoma.

Profimedia
Pogled na obstreljevanje jeklarne Azovstal

Čečenski vodja in zvest Putinov vojaški podpornik Ramzan Kadirov je ocenil, da bo jeklarna Azovstal padla "do kosila," saj da njegovi možje že vedo, kje se nahajajo zadnji ukrajinski marinci v jeklarni. "Pred časom kosila, ali pa malo kasneje, bo Azovstal pod popolnim nadzorom sil ruske federacije," je dejal čečenski vodja.

A pred slabo uro je predsednik Vladimir Putin med prenosom pogovora z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem v živo naznanil spremembo načrtov - ne želi si napada na jeklarno, temveč njeno blokado oziroma obleganje. "Zablokirajte območje tako tesno, da ne bo mogla vstopiti niti muha," je dejal Šojguju.

"Vdor v industrijsko cono se mi zdi nepotreben," je še dejal Putin in Šojguju naročil: "Odpovej operacijo."

Putin je še dejal, da je njegovi odločitvi botrovala želje, da zaščiti življenja ruskih vojakov. Pozval je ukrajinske vojake, ki še ostajajo v Azovstalu, naj se predajo in jim obljubil, da jih bodo ruski vojaki obravnavali spoštljivo.

Šojgu je na današnjem srečanju Putinu zatrdil, da je z izjemo jeklarne Azovstal Mariupolj pod ruskim nadzorom. Putin je ob tem pozdravil uspeh ruske vojske.

V jeklarno Azovstal v Mairupolju, na jugu Ukrajine, se je zabarikadiralo neznano število ukrajinskih vojakov, pripadnikov neonacističnega bataljona Azov. Gre za zadnjo utrdbo ukrajinske obrambe Mariupolja. Po nekaterih ocenah v jeklarni še ostaja okoli 2 tisoč ukrajinskih vojakov.

Pred prodorom proruskih separatistov na območje jeklarne pred dvema dnevoma je bil Azovstal več tednov tarča neprestanega obstreljevanja.

Mariupoljske oblasti trdijo, da je v jeklarni še do tisoč civilistov, kar pa proruski separatisti, ki počasi prodirajo v tovarno, zanikajo. Rusko obrambno ministrstvo je v začetku tedna zatrdilo, da je od Kijeva zahtevalo, naj iz tovarne izpusti civiliste.

Včeraj je iz središča mesta odšel manjši avtobus s civilisti, Ukrajina pa je Rusijo obtožila, da je zaprla že dogovorjeni humanitarni koridor, kar je povzročilo, da mnogim civilistom ni bilo omogočeno zapustiti mesta.