Zagatno

VIDEO: Nesrečnik pri zobarju zakašljal in globoko v pljuča vdihnil 2,5-centimetrski sveder

R.T.
20. 4. 2022, 21.29
Posodobljeno: 20. 4. 2022, 21.40
Deli članek:

Rutinski poseg pri zobozdravniku se je sprevrgel v nočno moro.

Zajem zaslonske slike
Iz pljuč so mu odstranili 2,5 centimetra dolg sveder.

»Niti nisem občutil, ko je zdrknil dol. Samo zakašljal sem. Šele pri CT preiskavi so ugotovili in dejali 'nisi ga pogoltnil, vdihnil si ga,« je svojo zagato opisal 60-letni Tom Jozsi, ki se je pred mesecem dni znašel v bolnišnici v Kenoshi v ameriški zvezni državi Wisconsin. Izkazalo se je, da mu je pri obisku pri zobozdravniku v sapnik in globlje v pljuča zašel sveder, vrteč instrument, ki je pogosto strah in trepet čakajočih v čakalnicah zobozdravstvenih organizacij.

Zdravniki so ocenili, da je Jozsi 2,5 centimetra dolg sveder vdihnil tik preden je zakašljal, ob kašlju pa mu je zdrknil v pljuča. Kot je po poročanju tiskovne agencije AP pojasnil zdravnik Abdul Alraiyes, se je sveder nahajal tako globoko v pljučih, da ga z običajnim endoskopom niso uspeli odstraniti. Uporabiti so morali najnovejšo tehnologijo, pripomoček, ki ga uporabljajo za zgodnje prepoznavanje raka, s katerim so se uspešno prebili skozi ozke sapnice in tujek izvlekli brez da bi Jozsi utrpel kakršne koli poškodbe.

»Nikoli še nisem bil tako srečen kot tisti trenutek, ko sem odprl oči in videl zdravnika, ki je pod masko skrival nasmeh in v roki stresal plastično posodico, v kateri se je nahajalo orodje,« je pojasnil Jozsi, ki je svedru doma naklonil prominentno mesto na polici.