Zahtevajo samostojno ministrstvo

Demografski urad le organ za umeščanje strankarskih kadrov vladajoče koalicije

G.G.
20. 4. 2022, 21.30
Posodobljeno: 20. 4. 2022, 21.39
Deli članek:

Društvo Srebrna nit od Urada za demografijo ne pričakuje veliko.

Bobo
Starejši bodo zaploskali, ko bodo stranke na oblasti uredile njihov položaj.

V društvu Srebrna nit, ki vseskozi glede pod prste delovanju vlade na področju skrbi za starejše, imajo pomisleke glede vladne politike na področju skrbi za starejše.

Veliko obljub, malo realiziranega

Spomnili so, da je bilo v koalicijski pogodbi zapisano veliko dobrega za starejše, zelo malo pa je bilo v zadnjih dveh letih Janševe vlade realizirano. »Kje je pet javnih domov za starejše? Nedokončano investicijo v Vrtojbi so prodali zasebniku, namesto da bi ustanovili javni zavod. Pogodba za dokončanje Osilnice je bila podpisana prejšnji teden – tik pred volitvami, kot še en predvolilni bombon,« so spomnili na prazne obljube in dodali svoj že večkrat izrečeni predlog. Menijo, da je najbolj smiselno ustanoviti samostojno ministrstvo za starejše, ki bo v celoti in s kontinuiteto delovanja odgovorno za ta del prebivalstva Slovenije.

V Sloveniji imamo trenutno le Urad za demografijo, s katerim se je pred tednom in pol pohvalil predsednik vlade Janez Janša. »Ko beremo, kdo vse je tam zaposlen, ni to niti približek urada za demografijo, kot ga potrebujemo, smo si ga želeli in ga pričakujemo. Gre samo še za en primer organa, kjer vladajoče stranke koalicije, predvsem najmočnejša SDS, vanj umeščajo svoje strankarske kadre, med katerimi je težko najti osebe s primernimi (kaj šele dobrimi) strokovnimi in zaposlitvenimi referencami za delo na področjih urejanja medgeneracijskih razmerij, predvsem pa urejanja nezavidljivega položaja blizu 430.000 ljudi, starejših od 65 let,« so kritični v društvu Srebrna nit. Od novoustanovljenega urada ne pričakujejo veliko, le kakšne »objave statističnih podatkov, pretakanje dodeljenega denarja v birokratske postopke, za starejše pa se ne bo prav nič izboljšalo.« Medtem pa se stanje za starejše ne bo izboljšalo, težave s kadri v zdravstvu in negi pa se bodo stopnjevale.

Poročali smo, da na Uradu za demografijo prevladujejo kadri, blizu vladajoči stranki SDS. Poleg Aleša Primca, znanega po svojih konservativnih stališčih glede družinske politike, ki je bil po poročanju Večera imenovan za vodjo sektorja za demografijo pri uradu, so se do položajev na uradu dokopali še Jasmina Opec Vöröš, nekdanja poslanka in članica ministrskih kabinetov ter Jon Petek, sin dolgoletnega politika, svetovalca in urednika medijev pri SDS Mira Petka. Do konca leta naj bi zaposlili še 19 javnih uslužbencev.