Vršilec dolžnosti še za pol leta Lorančič

Zaposlovanje na uradu za demografijo: Aleš Primc in drugi kadri, ljubi stranki SDS

L.J./STA
14. 4. 2022, 12.38
Posodobljeno: 14. 4. 2022, 13.17
Deli članek:

Prav na današnji dan je Danilu Lončariču pretekel polletni mandat vršilca dolžnosti direktorja urada za demografijo, a mu je vlada mandat podaljšala še za šest mesecev.

Bobo
Vodja sektorja za demografijo pri uradu je Aleš Primc.

Po poročanju STA je Danilo Lončarič od vlade prejel še en polletni mandat za v.d. direktorja vladnega urada za demografijo, ki ima po novem sedež v Mariboru. Oktobra lani je bil sicer imenovan za obdobje največ šest mesecev.

Prostore urada so sicer odprli pred dvema dnevoma, kljub temu da je Lončarič na funkciji vršilca dolžnosti direktorja že od oktobra lani. Urad je vlada z odlokom ustanovila oktobra 2020, začetek uporabe odloka in s tem delovanja urada pa nato večkrat prestavila.

Bobo
Novi stari vršilec dolžnosti direktorja urada Danilo Lorančič

Kot poroča časnik Večer obstaja glede delovanja in kadrovanja na uradu več perečih vprašanj. Na uradu naj bi bilo skupno sedem zaposlenih, med njimi pa prevladujejo kadri, blizu vladajoči stranki SDS.

Poleg Aleša Primca, znanega po svojih konservativnih stališčih glede družinske politike, ki je bil po poročanju Večera imenovan za vodjo sektorja za demografijo pri uradu, so se do položajev na uradu dokopali še Jasmina Opec Vöröš, nekdanja poslanka in članica ministrskih kabinetov ter Jon Petek, sin dolgoletnega politika, svetovalca in urednika medijev pri SDS Mira Petka. Do konca leta naj bi zaposlili še 19 javnih uslužbencev.

Danilo Lončarič, ki ga je vlada pred pol leta za največ šest mesecev imenovala na položaj vršilca dolžnosti direktorja, je sicer občinski svetnik v Makolah in prihaja iz vrst SDS, pišejo na Večeru. Jasmina Opec Vöröš, ki je bila imenovana za Lončaričevo namestnico v uradu, je bila pred tem zaposlena v vladnem uradu za komuniciranje, v času aktualne vlade pa je bila tudi članica kabinetov na kmetijskem ministrstvu in ministrstvu za zdravje.

Po poročanju Večera je poleg že zgoraj omenjenih Primca, Lorančiča, Petka in Opec Vöröš na uradu zaposlenih še nekaj ljudi, blizu vladajoči SDS. To so Franci Donko, Gašper Pečar in Andreja Potočnik.

Donko je socialni delavec, znan po aferi Koroška dečka, leta 2018 pa je kandidiral na listi Združena desnica, ki sta jo vodila Primc in Franc Kangler. Gašper Pečar je bil pred leti v Oplotnici občinski svetnik iz vrst SDS, njegovo ime pa je zaslovelo po tem, ko so v javnost pricurljali posnetki zabave podmladka SDS, na katerem so se zabavali s kokainom, še piše Večer.

Bobo
Glede tega, kaj bo naloga urada za demografijo je veliko neznank, novi prostori v Mariboru pa kažejo, kako si ukvarjanje z demografijo predstavljajo na uradu.

Bobo
Nove prostore urada so pred dvema dnevoma otvorili v Mariboru.