V Michiganu policist ubil temnopolto osebo

V ZDA protesti zaradi policistovega uboja temnopolte osebe

A.R.
14. 4. 2022, 12.34
Posodobljeno: 14. 4. 2022, 13.21
Deli članek:

Po tem, ko so v javnost pricurljali posnetki, kako je policist med kontrolo prometa od zadaj ustrelil temnopoltega 26-letnega Patricka Lyoya, so včeraj protestniki od policistov zahtevali ime in kaznovanje nasilnega policista.

Grand Rapids, policija
Zajem policijske kamere preden je prišlo do streljanja

V začetku prejšnjega tedna je zvezno državo Michigan pretresla smrt 26-letnega temnopoltega Patricka Lyoya, včeraj pa so v javnost prišli posnetki, iz katerih je razvidno, da je njegovo smrt med kontrolo prometa v mestecu Grand Rapids povzročil policist. Kamera ga je policista, kako med preverjanjem registracije iz prometa izloči vozilo, nato pa je med pregledovanjem dokumentov prišlo do prepira in policist je posegel po orožju za elektrošok (Taser). Zaradi tega je prišlo do prerivanja, med katerim je Lyoy policistu poskusil izmakniti orožje, sredi prepira pa se je po uradnem policijskem poročilu »po nesreči« izklopila policistova kamera. Vendar pa je v javnost pricurljal še drugi posnetek, ki ga je z mobilnim telefonom naredil mimoidoči in prikazuje policista, kako žrtev ubije s strelom v glavo od zadaj.

Po objavi posnetkov se je na ulico zgrnilo več deset protestnikov, ki so pred policijsko postajo zahtevali ime policista. Na oddelku pa imena policista, ki je trenutno na začasnem dopustu, ne želijo izdati, dokler se preiskava ne zaključi. Državni odvetnik Benjamin Crump, ki zastopa družino umrlega, pa zahteva, da policista nemudoma obsodijo in mu prepovejo opravljanje poklica. Kot je sporočil, je umrli ni bil nasilen do policista, ta pa ga je ustrelil v trenutku, ko mu je njegova žrtev kazala hrbet.