Čezmejni delavci

Ogorčen zaradi 10 tisočakov doplačila dohodnine, Furs pravi, da ni napake

R.T.
14. 4. 2022, 11.45
Posodobljeno: 14. 4. 2022, 12.51
Deli članek:

Na Facebooku je strasti razvnela objava o doplačilu dohodnine osebe, ki je zaposlena v Avstriji, stalno bivališče pa ima v Sloveniji. Finančna uprava RS se je odzvala.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Primer pade v kategorijo tako imenovane dvojne obdavčitve delavcev migrantov, natančneje rečeno v problematiko obdavčevanja dohodkov iz tujine čezmejnih delavcev.

Kot rečeno, zaposleni v Avstriji, ki je »rezident« Slovenije, se je obregnil ob visoko odmero dohodnine za leto 2019. Plačati mora več kot 10.000 evrov. Zapisal je, da se zaveda, da plačuje davke kot ostali državljani Slovenije, boli ga pa, ker ga želi »Furs za eno letno obdobje tako ogoljufat«.

Na Fursu pa jih je zabolela njegova objava in interpretacija odmere dohodnine. Pravijo, da niso storili nobene napake. »Odmera dohodnine je bila izvedena na podlagi veljavne zakonodaje, zato ni korektno, da napadate FURS,« so zapisali kar na Facebooku in nadaljevali s pojasnilom: »Vsi državljani so po zakonu obvezani plačevati dohodnino, tudi čezmejni delavci migranti. Vsako leto morajo ti predložiti napoved za odmero dohodnine. Če tega zavezanec ne stori, to davčni organ odmeri po uradni dolžnosti. Višina dohodnine pa je vedno odvisna od višine dohodka. Če se zavezanec z odmero ne strinja, lahko izkoristi vsa pravna sredstva.«

Zaposleni v tujini imajo možnost, da čez leto poročajo o dohodkih in plačanih davkih v tujini. Na podlagi teh podatkov Furs odmeri akontacijo dohodnine. Če je odmerjeni davek višji kot davek, plačan v tujini, se mesečno plačuje razlika do odmerjenega davka. V kolikor je odmerjen davek nižji od že plačanega davka, doplačilo tekom leta ni potrebno. Kdor dohodkov iz tujine ne prijavi, mu Furs sam odmeri dohodnino. Na informativni izračun dohodnine pa je možno vložiti ugovor.

Predsednik predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja je nedavno ponovno izpostavil način odmerjanja dohodnine za čezmejne delavce, za katerega menijo, da je škodljiv. Izpostavil je, da nimajo jasnih odgovorov, ali za čezmejne delavce velja delovnopravna zakonodaje države dela ali države doma.