"Končajmo to noro vojno"

Ruski bogataš poziva Zahod, da se Putinu omogoči "umik"

G.G.
20. 4. 2022, 18.40
Posodobljeno: 20. 4. 2022, 18.44
Deli članek:

Ruski bogataš Oleg Tinkov je prvi v druščini mogotcev, ki je odkrito in odločno obsodil poteze Kremlja.

Profimedia
Oleg Tinkov je podjetnik, ki se loteva različnih poslov. Banka, tehnološko podjetje, restavracije, imel je celo svojo kolesarsko ekipo

Tinkov je na Instagramu zapisal, da ne vidi nikakršne koristi od konflikta med Rusijo in Ukrajino. Blag začetek je začinil z ostrejšo dikcijo, ko je ocenil, da 90 odstotkov ruskega prebivalstva nasprotuje vojni in da je pač v vsaki državi 10 odstotkov bedakov. »Nedolžni ljudje in vojaki umirajo. Generali so z zbudili z mačkom in ugotovili, da imajo usrano vojsko. In kako naj bo dobra, če je vse v državi usrano, prežeto z nepotizmom in servilnostjo.« »Končajmo to noro vojno«, poziva Tinkov in Zahod prosi, naj ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ponudijo časten izhod, da se lahko ustavi ta »masaker«.

Pred rusko invazijo na Ukrajino je bilo premoženje 54-letnega Tinkova ocenjeno na približno štiri milijarde evrov. Bahal se je lahko z lastništvom spletne banke Tinkoff Bank, iz katere prihajajo različni signali, ki postavljajo pod vprašaj Tinkovo vpletenost v njeno akualno poslovanje. Dejansko je leta 2020 Tinkov odstopil kot predsednik banke, zadržal pa naj bi svoj lastniški delež. V vsakem primeru je banka ob začetku vojne izgubila na vrednosti. Tudi celotno premoženje Tinkova je usahnilo, a še zdaleč ne presahnilo, čeprav naj bi bil po oceni Forbesa »težak« le še slabo milijardo evrov.