Sarmat

VIDEO: Rusija uspešno izstrelila medcelinsko balistično raketo, ki »ji ni para«

S.R.
20. 4. 2022, 17.51
Posodobljeno: 20. 4. 2022, 19.01
Deli članek:

S severozahoda Rusije je poletela na Kamčatko na skrajnem vzhodu države.

Reuters
Posnetek izstrelitve balistične rakete sarmat.

Rusko obrambno ministrstvo je danes predsednika Vladimirja Putina seznanilo z uspešno izvedbo testne izstrelitve nove medcelinske balistične rakete RS-28 Sarmat, ki je na Zahodu poznana tudi pod vzdevkom Satan II. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, so raketo izstrelili z izstrelišča Plesetsk na severozahodu Rusije, pri čemer naj bi zadela tarče na Kamčatki na skrajnem vzhodu države.

Gre sicer za zloglasno raketo, ki jo ruske sile razvijajo vse od leta 2009. Putin je dejal, da se Sarmat ponaša z »najnaprednejšimi taktičnimi in tehničnimi značilnostmi,« na svetu pa da ji ni podobne. Raketa naj bi po njegovih navedbah služila kot poduk tistim, ki bi poskusili Rusijo ogrožati. Obrambno ministrstvo je sporočilo, da gre zgolj za prvega v vrsti testov te rakete, ki jo je Rusija javnosti prvič predstavila leta 2018. Glede na napovedi naj bi ruska vojska končan izdelek v roke prejela konec letošnjega leta. Raketa Sarmat je sicer lahko opremljena z jedrskimi bojnimi konicami in ima doseg 18.000 kilometrov, s čimer lahko doseže cilje po vsem svetu.

Na izstrelitev so se že odzvali v Pentagonu, kjer so pojasnili, da jih je Rusija o testiranju rakete obvestila predčasno. Kot so dejali, je šlo za rutinski test, ki ga ne obravnavajo kot grožnjo Združenim državam.