Ustanovitelj WikiLeaks

Sodišče dovolilo izročitev Assangea ZDA, zadnjo besedo bo imela ministrica

L.J./STA
20. 4. 2022, 15.14
Posodobljeno: 20. 4. 2022, 15.19
Deli članek:

Sodišče v Londonu je uradno izdalo dovoljenje za izročitev ustanovitelja WikiLeaks Juliana Assangea v ZDA.

Profimedia
Julian Assange je v priporu že od leta 2019.

V ZDA Juliana Assangea čaka sojenje zaradi objave tajnih dokumentov. V primeru, da je spoznan za krivega, bi lahko še preostanek svojega življenja preživel za zapahi.

Končno odločitev glede izročitve ZDA mora sprejeti britanska notranja ministrica Priti Patel, pred katero bo Assangeva odvetniška ekipa njegov zagovor predstavila v prihajajočih tednih. Že v sredini maja pa bi lahko Patel sprejela odločitev. Nanjo se ima sicer Assangeva obramba še pravico pritožiti na vrhovnem britanskem sodišču.

Že več britanskih sodišč je sicer v svojih sodbah, povezanih z Assangevo usodo, prepoznalo, da je zaradi dolgoletnega pripora Assangevo zdravje močno trpelo, in da je njegovo življenje v primeru izročitve ZDA ogroženo, saj bi lahko storil samomor.

Washington želi Assangeu soditi v povezavi z objavo 500.000 tajnih dokumentov, ki se nanašajo na ameriški vojni v Iraku in Afganistanu. V primeru obsodbe bi lahko preostanek življenja preživel za zapahi.

Assange je v priporu že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta. Pred tem je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu, ki so jih medtem že opustili.