Volilne zlorabe, grožnje in obračunavanja

Neusmiljen spletni spopad za volivce

Roman Tomac
20. 4. 2022, 17.19
Posodobljeno: 20. 4. 2022, 19.04
Deli članek:

Naredili smo pregled najbolj izpostavljenih predvolilnih dogodkov v virtualnem svetu, kjer politični nasprotniki (pre)pogosto pozabijo na omiko in spoštovanje.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Twitter
Številni uporabniki so prejeli SMS-e, ki jih nagovarjajo, naj volijo SDS.

Z odprtjem volišč po vsej državi je volilni boj prešel v zaključno fazo in nasprotja med strankami in njihovimi pristaši prihajajo vedno bolj do izraza. Predvsem v virtualnem svetu komunikacija med političnimi nasprotniki večkrat preseže meje dobrega okusa in vedno bolj pogosto tudi prestopi meje zakonsko dopustnega. Žalitve in laži postajajo nekaj vedno bolj vsakdanjega. Bolj ko se bližamo volilni nedelji, več jih je. Da politika zbuja najbolj nizkotna čustva, nas uči že zgodovina. Leta 1928, v času Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, je na zasedanju Narodne skupščine v Beogradu Puniša Račić streljal izza govornice in ubil dva poslanca, tretjega, Stjepana Radića, smrtno ranil, poškodovana pa sta bila še dva poslanca. Bolj ko se je bližala vojna, bolj pogosti so bili obračuni med političnimi nasprotniki.

Lažni profili

Danes se, kot rečeno, obračunava predvsem na družbenih omrežjih. Stranke, izmed katerih prednjači SDS s pomočjo lažnih profilov na omrežjih, kot sta Twitter in Facebook, obračunavajo z vsemi, ki jim niso po godu. Pred meseci se je izkazalo, da z nekaterimi lažnimi profili upravljajo kar najbolj vidni člani stranke. Tako se je pred časom razkrila poslanka SDS Alenka Jeraj, ki je na Twitterju poleg svojega upravljala še profil z imenom Kopriva, ki je bil namenjen predvsem blatenju drugače mislečih. Med najbolj pogostimi tarčami napadov so člani in članice Inštituta 8. marec, ki so v zadnjih tednih deležni osebnih diskreditacij in žaljenja, zaradi česar je bila Nika Kovač celo prisiljena podati kazensko ovadbo.

Od humorja …

Včasih se spletna omrežja z veliko mero duhovitosti in sarkazma izkoristi za opozarjanje na nesmisle v volilnih kampanjah. Tako je bila zanimivega odziva deležna kampanja SDS, pri kateri si je vladajoča stranka brez sramu prilastila zasluge za snovanje, načrtovanje in izvedbo občinskih projektov. Uporabnik Twitterja M. V. je izdelal aplikacijo, v katero si vnesel poljubno delo, ki naj bi ga opravila SDS, aplikacija pa je nato generirala plakate, skladne s podobo stranke. Tako je v le enem dnevu nastala kopica predvolilnih telopov, ki so SDS pripisovali zasluge za vse: od odprtja blagajne štiri pri znanem trgovcu do gradnje Kitajskega zidu in piramid v Gizi.

… do kazenske ovadbe?

V naši največji parlamentarni stranki šale na svoj račun niso sprejeli najbolje. Spletni portali izpod okrilja SDS so namreč vsi hkrati objavili novico, v kateri so z imenom in priimkom izpostavili avtorja aplikacije, ob tem pa zapisali, da ga čaka še kazenska ovadba, ker naj bi brez dovoljenja uporabil logotip stranke. Včeraj smo govorili z avtorjem M. V., saj smo opazili, da je že v četrtek njegova aplikacija izginila, prav tako pa velik delež šaljivih objav na družbenih omrežjih. Kot nam je razložil, je aplikacijo umaknil sam: »Aplikacijo sem odstranil, ker ne želim imeti pravnih postopkov z njimi. Ker je bil na slikah logotip stranke, sem se odločil, da zadevo sam umaknem,« nam je razložil. Ali ga kdo že pravno preganja, ne ve. Prav tako smo opazili, da je izginil profil na Twitterju z njegovim imenom, ker naj bi kršil  pravila Twitterja, a se je izkazalo, da ima M. V več profilov. »Twitter račun ni bil ukinjen, nastavil sem si ga v »private mode«, da ne dobivam greznice od kletnih trolov,« nam je pojasnil M. V.

Zloraba osebnih podatkov?

Kako daleč gredo lahko spletne zlorabe, se kaže tudi v primeru predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Nekdo je v njegovem imenu v Romuniji odprl bančni račun, v čemer njegovi nasprotniki vidijo dokaz korupcije. Ob tem navajajo, da je nemogoče, da za račun ni vedel, češ da FURS podatka o računu ne bi imel, če ga ne bi prijavil Golob sam. To ne drži, saj si finančne uprave med seboj redno izmenjujejo podatke z namenom, da se odkrije morebitno skrito premoženje. Glede na obtožbe, ki jih generirajo politiki z desne, ne bi bilo nič presenetljivega, če bi račun odprl kdo zgolj z namenom diskreditacije glavnega pretendenta za predsednika naslednje vlade.

Vsiljena pošta

Številni volivci pa poročajo o tem, da so na mobilne telefone z neznane številke prejeli sporočilo, ki jih nagovarja, naj glasujejo za SDS. Prek družbenih omrežij je že zaokrožila slika SMS-sporočila, na Twitterju pa se je že odzvala Državna volilna komisija, ki je pojasnila, da kršitve Zakona o volilni in referendumski kampanji preverja Inšpektorat RS za notranje zadeve.