SLOVENSKI FILM

Snema se film o »absurdnih časih« po kovidu

M. V.
21. 4. 2022, 09.23
Posodobljeno: 21. 4. 2022, 09.31
Deli članek:

V Novem mestu padla prva klapa celovečernega igranega filma Vzornik režiserja in scenarista Nejca Gazvode.

Aleksander Petric
Vzornik

Zgodba filma se začne ob ponovnem odprtju šol po koncu epidemije kovida in zdi se, da se otroci niso vrnili v čas, kot je bil pred tem. Devetošolca Jana začnejo brez razloga nadlegovati vrstniki, njegova mama Maja, ločenka in psihologinja na njegovi šoli, si nakoplje sovražnico v obliki mlade psihologinje. Jan spozna skrivnostnega moškega, v katerem zaradi stiske išče podporo, a cena, ki jo za to plača, je velika.

Film Vzornik je absurdna pripoved o absurdnih časih, ki postavlja vprašanje o tem, ali se še lahko vrnemo nazaj, če pa to ni več mogoče, kako živeti v resničnosti popolnoma novih pravil.

Aleksander Petric
Režiser Nejc Gazvoda z igralko Mojco Funkl

Režiser Nejc Gazvoda je o svojem tretjem celovečercu povedal: »Vzornik je film o zelo določenem obdobju, sredini leta 2021, dogaja se v osnovni šoli in vse težave, s katerimi se ukvarja, imajo konkretna poimenovanja – medvrstniško nasilje, osamljenost, dostojanstvo. Hkrati pa je film moj izlet v osnovnošolska leta in mladost, ki se z vsakim letom zdi bolj nenavadna, nenaravna, tako kot čas, ki ga po velikem, grozljivem, nepozabnem 2020 živimo tudi sedaj. Vzornik je najbrž moj najbolj osebni projekt, postavljen v najbolj neosebno dobo novejše zgodovine. Iz napetosti med tema dvema poloma izvira to, kar me v filmu zanima in kar ga bo, upam, naredilo izvirnega.«

V glavnih vlogah nastopajo Mojca Funkl, France Mandić in Jure Henigman. Pri filmu sodelujejo še direktor fotografije Jan Šuster, oblikovalca zvoka Valeria Cocuzza in Marco Brancati, scenografka Iris Čeh, oblikovalka maske Anita Ferčak in kostumografka Katarina Šavs.

Aleksander Petric
Glavno vlogo igra France Mandić.

Nejc Gazvoda je pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist, rojen leta 1985 v Novem mestu. Diplomiral je iz filmske in televizijske režije na AGRFT v Ljubljani. Leta 2011 je doživel premiero njegov celovečerni prvenec Izlet, ki je, poleg mnogih posebnih priznanj za film in igralce na mednarodnih festivalih, osvojil tudi pet nagrad vesna na Festivalu slovenskega filma in veliko nagrado žirije na filmskem festivalu Nashville. Leta 2013 je posnel svoj drugi celovečerni film Dvojina, ki je bil na 16. Festivalu slovenskega filma nagrajen z vesno za glavno žensko vlogo. Kot soscenarist je Gazvoda sodeloval pri filmu Osebna prtljaga (2009) Janeza Lapajneta in pri filmu Razredni sovražnik (2013) Roka Bička.