Zabava

Iggy Pop o Davidu Bowieju: 'Bil je najboljše, kar obstaja'

G.G.
11. 1. 2016, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po družbenih medijih je zjutraj zaokrožila žalostna novica. Le nekaj dni po 69. letu starosti je umrl legendarni glasbenik David Bowie.

Profimedia
Iggy Pop in David Bowie

Zadnjih osemnajst mesecev se je boril z rakom, novico o smrti pa je na Twitterju potrdil njegov sin.

Sožalne besede je že izrazilo več znanih osebnosti. Njegov kolega Iggy Pop je na Twitterju zapisal, da je bilo prijateljstvo z njim "luč njegovega življenja". "Nikoli nisem spoznal tako briljantne osebe. Bil je najboljše, kar obstaja," je dodal ameriški glasbenik, ki je z Bowiejem prijateljeval več let.

Oba sta se leta 1970 preselila v zahodni Berlin in tam skupaj živela v stanovanju v okrožju Schöneberg. Bowie je tudi pripomogel k solistični karieri Iggy Popa, med drugim je bil producent njegovih prvih solo albumov The Idiot (1977), s katerega je znana skladba China Girl, in Lust for Life (1977), s katerega izhaja uspešnica The Passenger. 

"Resnično neumrljiv. Gentleman in junak," se je na smrt odzvala britanska skupina Massive Attack. Ameriška pevka Cher je pridala, da je odšla legenda, član ameriške skupine Kiss Gene Simmons pa je zapisal, da sta Changes in Ziggy močno vplivala nanj. "Imela sem srečo, da sem te spoznala," je poudarila Madonna in pri tem citirala verz iz njegove pesmi Rebel Rebel: "Hot tramp, I love you so!"

Njegovi oboževalci v južni London, kjer je leta 1947 prijokal na svet, prinašajo rože. Pred njegovo fresko v predelu Brixton leži več šopkov. Žalujoči Londončani tam puščajo tudi sveče.

Nemčija pa se je Bowieju zahvalila za, kot je zapisalo nemško zunanje ministrstvo, njegovo vlogo pri rušenju berlinskega zidu leta 1989. "Na svidenje David Bowie. Sedaj ste med junaki. Hvala, ker ste pomagali zrušiti zid," je ministrstvo zapisalo na Twitterju, kamor je pripelo tudi povezavo do njegovega videospota za pesem Heroes na temo hladne vojne, ki jo je napisal v takrat razdeljenem mestu.