Svet

Postopek za izročitev El Chapa ZDA je stekel

STA
11. 1. 2016, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mehiške oblasti so v nedeljo začele uradni postopek za izročitev šefa mamilarskega kartela Sinaloa Joaquina Guzmana, znanega tudi kot El Chapo, ZDA. Postopek bi lahko trajal več mesecev, a bodo oblasti skušale postopek pospešiti.

STA
Mehika je lani od ZDA prijela zahtevo za njegovo izročitev na podlagi številnih obtožb, od trgovine z mamili do umorov.

Dva dni po prijetju Guzmana so iz urada mehiškega državnega tožilca v nedeljo sporočili, da so predstavniki mehiškega Interpola odšli v zapor Altiplano, kjer mu bodo izročili "dva naloga za aretacijo s ciljem njegove izročitve".

Mehika je lani od ZDA prijela zahtevo za njegovo izročitev na podlagi številnih obtožb, od trgovine z mamili do umorov. Obtožen je v več ameriških zveznih državah.

Guzmana so prijeli po spektakularni in krvavi akciji v petek v napadu na njegovo hišo v mestu Los Mochis v državi Sinaloa.

Odločitev o izročitvi El Chapa ZDA pomeni preobrat v politiki mehiškega predsednika Enriqueja Pene Nieta, ki je do njegovega zadnjega pobega julija lani iz zapora zavračal njegovo izročitev ZDA. 

Postopek je dolg, njegov odvetnik pa je napovedal oster pravni boj, če bo potrebno tudi do vrhovnega sodišča. Potem ko bo zunanje ministrstvo izdalo odločbo o njegovi izročitvi ZDA, se namreč Guzman nanjo lahko pritoži.

Guzman je sedaj zaprt v istem zaporu Altiplano blizu mehiške prestolnice, kot je bil do 11. julija lani, ko je zbežal po tunelu, ki ga je izkopal iz svoje celice. Pred tem je iz zapora zbežal tudi leta 2001. Po prijetju februarja 2014 je predsednik Pena Nieto trdil, da bo zaporno kazen prestal v Mehiki. Sedaj si je očitno premislil.

Mehiško državno tožilstvo sicer želi zaslišati tudi ameriškega igralca Seana Penna zaradi njegovega oktobrskega srečanja z Guzmanom, pa tudi mehiško igralko Kate del Castillo, ki je omogočila srečanje. To je potrdil neimenovani mehiški predstavnik.

Ameriška revija Rolling Stone je v soboto objavila intervju, ki ga je Guzman opravil s Pennom v Mehiki. Čeprav je Penn njuno srečanje skušal ohraniti v tajnosti, naj bi ravno to srečanje pomagalo oblastem izslediti vodjo kartela Sinaloa. Želeli naj bi sicer posneti biografski film o njegovem življenju.