Sneg

Danes nas bo zamedlo

J.P./STA
13. 1. 2017, 07.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Danes bo prvič v tej zimi predvidoma zasnežilo večji del države. Padavine se bodo ponoči najprej okrepile na jugozahodu in se nato razširile proti vzhodu. Sprva bo sicer v nižinah večinoma deževalo, le na severozahodu lahko sneži tudi po dolinah. Zaradi zamrznjenih tal bo zato nevarnost poledice. Sredi dneva in popoldne pa bo dež prešel v sneg.

Bobo
Zaradi zamrznjenih tal bo nevarnost poledice.

Vremenske razmere bodo popoldne in zvečer zato zimske. Po nižinah pa lahko po ocenah meteorologov zapade od 10 do 20 centimetrov snega, v višjih legah pa tudi več.

Kot piše na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso), bo ponoči in zjutraj še pihal jugozahodni veter, ob morju jugo. Dopoldan bo nato zapihal severni do severovzhodni veter in prinesel hladnejši zrak, na Primorskem pa bo začela pihati zmerna burja.

Zjutraj bodo temperature od minus dve do štiri, ob morju sedem stopinj Celzija, popoldne pa od minus tri do dve, ob morju do devet stopinj Celzija, še piše Arso.

Oblačno, ponekod megleno

Danes bo oblačno, ponekod tudi megleno. Predvsem v jutranjih urah bo še nevarnost poledice. Zjutraj se bodo padavine od zahoda postopno razširile tudi na vzhodno Slovenijo.

Po nižinah v notranjosti Slovenije bo deževalo, popoldne in zvečer pa bo dež od severa prešel v sneg. Razmere bodo zimske. Jugozahodni veter bo dopoldne oslabel.Popoldne bo zapihal severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Jutranje temperature bodo od -2 do 5, ob morju okoli 7, popoldanske od -3 do 2, ob morju do 9 stopinj Celzija.

Ponoči bodo padavine slabele in postopno ponehale, najkasneje na jugu in vzhodu države.

Jutri bo sprva zmerno do pretežno oblačno, med dnevom pa se bo delno razjasnilo. Čez dan bo ponekod zapihal zahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo okoli -5, v Alpskih dolinah do -10, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od -3 do 3, ob morju do 7 stopinj Celzija.

Obeti: V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Spet bo hladneje. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V ponedeljek kaže na delno jasno vreme. Popoldne bo oblačnost naraščala. Burja se bo nekoliko okrepila.

Vremenska slika: Nad severno Italijo in severnim Jadranom se je poglobilo ciklonsko območje. Popoldne bo nad naše kraje od severa začel pritekati hladnejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes se bodo padavine razširile na vse sosednje pokrajine. Ob morju bo deževalo, drugod se bo popoldne in zvečer meja sneženja spustila do nižin.

Jutri zjutraj bo zmerno do pretežno oblačno. V krajih južno in vzhodno od nas bodo še možne manjše padavine. Čez dan se bo povsod delno razjasnilo. Ponekod bo pihal zahodnik.

Vpliv vremena na počutje: Vremenski vpliv bo močno obremenilen, veliko ljudi bo imelo z vremenom povezane težave, večinoma se bodo kazale kot slabo počutje, notranji nemir, potrtost, utrujenost in razdražljivost ter z okrepljenimi bolezenskimi znaki nekaterih bolezni. Spanje bo moteno. Priporočamo večjo previdnost in dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil.