Koalicija Ljudmile Novak

Nova zavezništva na desnici

Igor Kršinar
13. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred koncem lanskega leta je začela nastajati nova koalicija, v katero naj bi se predvidoma povezale nekatere sredinske in desnosredinske stranke.

Bobo
Ljudmila Novak bi povezala nekatere sredinske in desnosredinske stranke.

Če bodo pogovori uspešni, bo v prostoru med »Murglami« in »Trstenjakovo« oziroma med levico in SDS nastal nov politični blok. Gre za tako imenovani tretji steber zavezništev za prihodnjo politiko, ki ga je napovedala predsednica NSi Ljudmila Novak avgusta lani ob 16. obletnici stranke.

Vabila v zavezništvo

Skupna novinarska konferenca Vsi udeleženci so pogovore potrdili, podrobnosti o njih pa naj bi Novakova povedala na skorajšnji tiskovni konferenci.

Tako sta z vodjo poslanske skupine Matejem Toninom začela prvi krog pogovorov s potencialnimi zavezniškimi strankami. Pričakovano sta se srečala s predsednikom SLS Markom Zidanškom in strokovnim vodjo Zavoda Dobra država Bojanom Dobovškom, ki je prav tako napovedal ustanovitev svoje stranke. Presenetljivo pa sta k pogovorom povabila tudi Novo ljudsko stranko Franca Kanglerja in bodočo stranko Aleša Primca; omenjena veljata za nova politična zaveznika Janeza Janše in njegove SDS. Najbolj se držijo za glavo zaradi Milana Balažica, ki naj bi ga prav tako povabila v zavezništvo.

SLS in NSI skupaj?

Vsi udeleženci so pogovore potrdili, podrobnosti o njih pa naj bi Novakova povedala na skorajšnji tiskovni konferenci. Pogovori so potekali z vsako stranko posebej, saj bi najbrž težko vse sogovornike spravili za skupno mizo. Znano je, da se Marko Zidanšek (SLS) in Franc Kangler (NLS) gledata kot pes in mačka, še bolj se ne preneseta po izključitvi Marjana Podobnika iz SLS. Zidanšek tudi oporeka imenu Nove ljudske stranke in je sprožil upravni postopek za izbris njenega imena zaradi podobnosti imenu SLS. Če bo v novi koaliciji Zidanšek, potem Kanglerja najbrž ne bo. In obratno: če bo v stebru NLS, potem SLS ne bo zraven.

Po drugi strani pa si tako Kangler kot Zidanšek želita sodelovati z Novo Slovenijo. Znano je, da sta si SLS in NSi skočili v objem na evropskih volitvah, ko je bil na skupni listi ob Lojzetu Peterletu za evropskega poslanca izvoljen še takratni predsednik SLS Franc Bogovič. Če bi stranki oblikovali skupno listo še pred državnozborskimi volitvami, SLS najbrž ne bi ostala pred vrati parlamenta. Sodeč po javnomnenjskih anketah se lahko podobno zgodi tudi naslednjič. V podobnem položaju je tudi Kanglerjeva NLS, ki ji ankete za zdaj ne kažejo preboja. »V Novi ljudski stranki smo že ob ustanovitvi naznanili, da si prizadevamo za novi Demos ali tako imenovano pomladno koalicijo, zato smo odprti za vsako sodelovanje. Kakšno bo, je odvisno od vseh akterjev, ki naj bi sestavljali novi Demos oziroma tretji steber,« je Kangler izjavil za Reporter.

Bobo
Kanglerjevi NLS ankete za zdaj ne kažejo preboja v parlament.

Bojazen pred Janšo

Primc načrtuje ustanovitev stranke Glas za otroke in družine že v naslednjem mesecu. Trenutno zbirajo ustanovne podpise, overovljene na upravnih enotah.

Tudi Aleš Primc je naklonjen sodelovanju med programsko sorodnimi strankami, zato se je odzval vabilu Ljudmile Novak. Toda nekateri so prepričani, da se bo na koncu bal zameriti Janezu Janši. Primc načrtuje ustanovitev stranke Glas za otroke in družine že v naslednjem mesecu. Trenutno zbirajo ustanovne podpise, overovljene na upravnih enotah. V prvem krogu se je odzvalo 120 ustanovnih članov gibanja, za ustanovitev stranke pa potrebujejo 200 overovljenih izjav.

STA
Tudi Aleš Primc je naklonjen sodelovanju med programsko sorodnimi strankami.

Ne brez NSi

Z ustanavljanjem stranke pa se ne mudi poslancu Bojanu Dobovšku, strokovnemu vodji Zavoda Dobra država. Stranko bodo, kot je slišati, ustanovili tik pred volitvami in z njo nastopili samostojno. Če bodo prišli v parlament, se bodo o vladni koaliciji pogovarjali v paketu in skupaj z NSi, torej brez nje ne bodo šli v nobeno koalicijo. »Že zdaj dobro sodelujem z NSi in vsemi njenimi poslanci pri mnogih projektih, zato ne vidim nobenega zadržka, da ne bi sodelovali tudi po volitvah. Želim, da se oblikuje vladna koalicija, ki bo presegala oba pola. Že v SMC sem se zavzemal za to, da mora biti v koaliciji nujno tudi NSi, če ne še kaj več. Vendar bo oblikovanje koalicije odvisno predvsem od programov za prihodnost Slovenije,« je Dobovšek povedal za Reporter.

V ospredje tudi Balažic

Najbolj kontroverzni član nastajajoče Ljudmiline koalicije je nekdanji veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic, ki ga je prejšnja vlada odpoklicala zaradi gostovanja obsojenega pedofila Nicholasa Omana, s katerim naj bi se pogovarjal o naftnem nahajališču v Republiki srbski. Poleg tega je sporen zaradi pogostega spreminjanja političnih stališč in strank, v katerih je sodeloval. Nazadnje je sedel kot gost v prvi vrsti na kongresu NSi. Pred kratkim je ustanovil gibanje Nova prihodnost, iz katerega naj bi nastala stranka, a poznavalci dvomijo, da mu bo to uspelo, saj ni znane nobene osebe, ki bi se mu pridružila.

Nekateri naši sogovorniki se zato bojijo, da bi skupni listi, če bi na njej nastopil, odnesel več glasov, kot bi jih prinesel. Koaliciji z Novo Slovenijo naj bi se po napovedih pridružila tudi morebitna nova stranka, ki bi jo ustanovili nekdanji pripadniki Državljanske liste. Kot na twitterju piše nekdanji član DL Tomaž Štih, pod vzdevkom Libertarec, se za »DL 2 trudi kakih pet skupin.« Kot je videti, gre bolj za sanjače in ni nobenih resnih znakov, da bi lahko nastala nova stranka. Znano je, da je tudi Blaž Vodopivec obupal nad ustanavljanjem liberalne stranke, čeprav je prav zaradi tega projekta izstopil iz SDS.

Matej Klarič
V zavezništvo naj bi povabili tudi razvpitega Milana Balažica.

Logično povezovanje

Matej Lahovnik je prepričan, da gre predvsem za vprašanje političnega marketinga.

»Povezovanje manjših desnosredinskih strank v predvolilno koalicijo se mi zdi logično, ker dvomim, da bi lahko vse prišle v parlament, če bodo kandidirale samostojno. Poleg SDS, ki bo slej ko prej dobila daleč največ glasov, je po mojem prostora v parlamentu še za največ dve desnosredinski stranki. V tem smislu bi se mi zdel logičen predvsem skupen nastop NSi in SLS, podobno kot so storili na evropskih volitvah. Skupaj bi lahko segli do deset odstotkov, več po mojem ni verjetno,« je v Reporterju izjavil nekdanji politik Matej Lahovnik. Kot je dodal, bo SLS samostojno težko prišla v parlament: »Ali se projekt imenuje tretja ali kakšna druga pot, niti ni pomembno, ker gre predvsem za vprašanje političnega marketinga. Tretja stranka, ki bi lahko prišla v parlament na tem delu političnega spektra, je Primčeva, za druge stranke bo po mojem zmanjkalo glasov, zato se morajo odločiti za eno izmed prej omenjenih opcij.«