Trd sestanek

Židan je znova zagrozil s tožbo zaradi terana

G.G./STA
12. 1. 2017, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kmetijski minister Dejan Židan danes v Bruslju na sestanku z evropskim komisarjem Philom Hoganom o teranu ni dobil odgovorov na vprašanja. Znova je zagrozil s tožbo proti komisiji. Ta pa je obljubila celovita pravna pojasnila v ponedeljek. Neuradno v komisiji poudarjajo, da se čas izteka in da je predlagana rešitev dejansko zmaga za Slovenijo.

Bobo
Minister Dejan Židan je Bruselj opozoril, da gre za veliko več kot za teran..

Slovenski minister Dejan Židan je ob odhodu s sedeža Evropske komisije povedal, da je bil sestanek "zelo trd" in da niso dobili odgovorov na vprašanja glede suma dogovora Hrvaške in komisije med pristopnimi pogajanji za hrbtom Slovenije.

"Opažam, da je to tema, ko Evropska komisija postane nekoliko nervozna. Nimamo odgovora, kaj to pomeni," je dejal Židan, ki je pred sestankom takšen dogovor opisal kot "škandalozen in šokanten". Drugo vprašanje, na katerega minister terja odgovor, je, ali ima Evropska komisija pravico, da s podrejenim, delegiranim aktom legalizira nezakonito prakso. "Zelo so se poskušali izogniti temu odgovoru," je povedal Židan.

Pojasnilo v ponedeljek

V Evropski komisiji so uradno sporočili, da bodo na zahtevo slovenskega ministra in v korist vseh članic celovito pojasnili pravni vidik vprašanja uporabe imena teran na naslednjem posebnem odboru za kmetijstvo, ki bo v ponedeljek.

Minister Židan pričakuje v naslednjih dneh, tednih in mesecih še zelo veliko razprav o tem na različnih ravneh. Slovenija bo po njegovih besedah zelo dejavna, vse bo seznanjala s tem problemom ter pridobivala tudi nova pravna mnenja in podporo.

"Če bo treba, bomo na koncu šli tudi v tožbo proti komisiji na evropskem sodišču v Luksemburgu," je znova zagrozil minister. Neuradno je slišati, da je malo verjetno, da je še mogoč kakšen drugačen razplet kot tožba. Od komisije pa je neuradno slišati, da razkošja časa ni več, da sta imeli strani dovolj časa za rešitev vprašanja, da je treba problem rešiti do konca junija in da je predlagana rešitev z dodelitvijo omejene izjeme Hrvaški dejansko zmaga za Slovenijo.