Kongres

Erjavec bo spet predsednik: Delegati Desusa nimajo izbire

Luka Tetičkovič
12. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prvak upokojenih Erjavec bo kot edini kandidiral za mesto predsednika stranke Desus. To bo že njegov četrti mandat na čelu stranke, ki se je kot jeziček na tehtnici vedno znova pripravljena prodati najboljšemu ponudniku.

STA
Erjavec bo tudi nadalje predsednik upokojenske stranke.

Izvršni odbor stranke Desus je včeraj razpravljal o aktualnih političnih zadevah, predvsem pa se je posvetil pripravam na volilni kongres, ki je predviden v prihodnjem mesecu. Za Karla Erjavca kot edinega kandidata za nadaljnje vodenje stranke je kongres spet priložnost, da si še utrdi položaj v stranki, ki jo suvereno vodi že vse od leta 2005, ko mu je žezlo dobesedno predal njen takratni predsednik Anton Rous. Erjavec se je sicer v stranko včlanil tik pred volitvami leta 2004 in se neuspešno podal v politično tekmo v kranjskem volilnem okraju, kjer je zbral piškavih 321 glasov podpore.

Teflonski Karl ve zelo malo glede Patrie

Nato vstopi v vlado premierja Janeza Janše in postane njen obrambni minister ter kot tak vodi postopek največjega nakupa orožja v slovenski zgodovini – osemkolesnikov Patria. Kasneje je obtožen nevestnega dela, zlasti glede naročila 25 neopremljenih oklepnikov, s čimer naj bi povzročil za 16,8 milijona evrov škode. Erjavcu zadnjico odnese izvedenec obrambne stroke in glavna priča tožilstva Erik Kopač, ki poda presenetljivo mnenje, da škode ni bilo. Če čas prevrtimo naprej, Kopač postane generalni sekretar stranke SMC, po odstopu s te funkcije pa zasede mesto državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade in domnevno ostaja eden najvplivnejših mož SMC.

Obtožb je Erjavec pravnomočno oproščen na prvi in drugi stopnji, med sodnim postopkom pa glede oseb, ki naj bi prejemale in posredovale podkupnine, pove, da ne pozna nobene od njih. »Jaz poznam le njegove parfume,« priča glede poznanstva z Walterjem Wolfom. Ne pozna niti slikarja Jureta Cekute, vendar bi ga sprejel na sestanek, saj se tudi sam ukvarja s slikanjem.

V drugo ga odnesejo »ene kante«

Čeprav je v Janševi vladi ves čas grozil z izstopom iz koalicije, tega ne stori. Nasprotno, postane prvi obrambni minister v Sloveniji, ki svoj mandat pripelje do konca. Taktiziranje se mu obrestuje tudi v naslednji vladi Boruta Pahorja, kjer Desus kot tretja največja koalicijska stranka dobi manj pomemben resor ministra za okolje, od koder pa Erjavca odnese afera s smetiščnimi zabojniki, ki jo razkrije računsko sodišče. Grenko izkušnjo Erjavec povzame rekoč, da so ga »odnesle ene kante.«

Tri mandate jezička na tehtnici

Karl in njegov upokojenski regres, bi lahko opisali Erjavčevo politično trdoživost. Ko Erjavcu začne padati javnomnenjska podpora, ne pozabi sicer upravičeno spomniti, da upokojenci še vedno čakajo na usklajevanje pokojnin in izplačilo regresa. Nazadnje je to storil na koalicijskem sestanku pred božičnimi prazniki, kjer je za upokojenski regres namesto koalicijsko usklajenih 19 zahteval 40 milijonov evrov, kot je zapisano v koalicijski pogodbi, in s tem jasno naletel na slabo voljo finančne ministrice Mateje Vraničar Erman. Nič ne de, Karl stori, kar Karl počne – »če se to ne uresniči, je pričakovati resne težave pri delovanju koalicije.«