Preglasovanje

Erjavec: Ni razloga za izstop iz koalicije

M.K./STA
1. 12. 2016, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vlada je danes pooblastila ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc za podpis sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides o prekinitvi stavkovnih aktivnosti. Preglasovanje glede sporazuma s Fidesom je bilo nujno, a vse tri koalicijske stranke še vedno stopamo proti istemu cilju, je povedal premier Miro Cerar. Erjavec je bil sprva ogorčen, a je nato obrnil ploščo in dejal, da ni razloga za izstop iz koalicije.

STA
Prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan sta po odhodu z vlade sporočila, da so njihovi ministri tej odločitvi nasprotovali.

Cerar je priznal, da so spet nastala trenja, a ob tem spomnil, da nekateri skoraj vsak mesec napovedujejo padec vlade in predčasne volitve. Po njegovi oceni pa koaliciji deluje dobro in stopa proti istemu cilju.

Ministrica ima čas do 12. decembra

Prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan sta po odhodu z vlade sporočila, da so njihovi ministri tej odločitvi nasprotovali.

Preberite še: Jezni in jasni: Za razliko od vas res delamo, za mizerno plačo.

V DeSUS menijo, da je ministrica šla preko dogovora koalicije in da sporazum posega v enotni plačni sistem javnega sektorja, medtem ko SMC meni, da temu ni tako, je po seji vlade pojasnil Erjavec.

Po Erjavčevih navedbah je zdaj Cerarjeva odgovornost, da nadaljuje zastavljeno pot, se pogaja s sindikati javnega sektorja in tudi s Fidesom v taki meri, da bodo lahko za javni sektor uskladili ustrezne ukrepe, ki bodo omogočali zaprtje državnega proračuna.

Če bodo pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja neuspešna, bo morala vlada sprejeti enostranske ukrepe. A neusklajenega interventnega zakona poslanci DeSUS ne bodo podprli, je poudaril Erjavec.

Po njegovih besedah pa so se dogovorili, da ministrica 12. decembra predloži vso potrebno reformno zakonodajo. Tedaj bodo ocenili, kako daleč je modernizacija slovenskega zdravstva, je dodal Erjavec.

Sporazum razumejo povsem različno

Tudi v SD vztrajajo pri oceni, da sporazum ni dober. Prvak SD Dejan Židan je po seji izpostavil pomen reformnih zakonov, ki jih do omenjenega datuma pričakujejo od ministrice. Po njegovih besedah se je danes znova pokazalo, da sporazum znotraj vlade razumejo povsem različno.

V zdravniškem sindikatu Fides so zadovoljni, da je vlada "končno naredila korak v pravo smer in podprla sporazum, ki bo sprožilec nujno potrebnih sprememb za boljši zdravstveni sistem". 

Kot jim je bilo predstavljeno, sporazum ne prinaša nobene konkretne finančne obveznosti, ne za državni proračun ne za zdravstveno blagajno, ampak samo kaže, v katero smer naj bi se reševalo zadeve v zdravstvu, zlasti pri bolnikih, ki čakajo predlogo. Gre za usmeritve, ki se bodo pogajale na krovni komisiji, na kateri so prisotni vsi sindikati javnega sektorja. Normativi in standardi pa da so samo instrukcijski normativi in lahko javni zavodi ravnajo tudi drugače. Pri tem pa se Židan sprašuje, kako sporazum razumejo v Fidesu in ostalih sindikatih.

V SD ga namreč razumejo drugače in menijo, da posega v enotni plačni sistem. Podpirajo pa vse aktivnosti, ki so vezane na hitro skrajševanje čakalni dob. Danes jim je bilo obljubljeno, da bo v najkrajšem možnem času predstavljen poseben projekt, ki naj bi bistveno skrajšal čakalne dobe in za katerega bi se po navedbah ministrice namenilo 36 milijonov evrov.

"Ta projekt v tem trenutku ni pripravljen in upam, da nam bo prikazan v decembru," je dejal in dodal, da jim je bilo zagotovljeno, da bodo do 12. decembra dobili tudi vso potrebno zakonodajo, "ki bo učvrstila javni zdravstveni sistem in zdravstveni sistem kot celoto, pa tudi jasno nakazala vire".

Sam pa je, kot je povedal, predlagal še, naj bo istočasno predstavljen tudi vladni sklep ali pravni akt, da bi vsa naročanja v zdravstvu prenesli na centralizirano institucijo, "da se lobijem v zdravstvu takoj pristrižejo krila".

V SD pričakujejo tudi, da se bo vlada pogovorila s sindikati javnega sektorja, pri čemer je spomnil na zavezo vlade, da nobene plačne skupine ne bo reševala posebej. "Ker so plačne anomalije povsod, se morajo reševati povsod," je dejal.

Slaba popotnica za koalicijo

Premier Miro Cerar je v sredo poudaril, da se bosta morali DeSUS in SD odločiti, ali bosta šli s SMC po poti modernizacije zdravstva ali pa želita v smer nazadovanja. Prvak DeSUS Karl Erjavec mu je glede na zavračanje sporazuma, ki ga je ministrica Milojka Kolar Celarc minuli teden parafirala z zdravniškim sindikatom Fides, že odvrnil, da bo SMC očitno šla naprej sama.

To ni dobra popotnica za razmere v koaliciji, so po sestanku koalicijskih partnerjev pred sejo vlade opozorili v DeSUS in SD. "Upam, da so nam zvezde naklonjene, da bomo zadevo vendarle rešili, sicer ne vem, kako. Zdaj zgleda tako, da se malo peljemo po hribu navzdol brez zavor. Tako da ne vemo, kako bo speljan zadnji ovinek," je dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

"Do konca bodimo na nek način optimisti. Nikakor pa preglasovanje za tako pomembno zadevo ni dobro," je dodal.

Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše je današnji dialog na koalicijskem sestanku potekal kar nekaj časa. Kot dobro je ocenil, da so se pogovarjali "v normalnih tonih", čeprav se na koncu niso poenotili. Ugotovili pa so, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc naredila napako, ker pred parafiranjem sporazuma o tem ni seznanila koalicije, je dejal.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je pojasnila, da sedaj od ministrice Kolar Celarčeve pričakujejo, da bo v najkrajšem možnem času pripravila operacionalizacijo sporazuma s Fidesom, zlasti glede pilotnega projekta za skrajševanje čakalnih dob.

Prav tako se je, je dodala, koalicija soglasno strinjala s pozivom in pričakovanjem, da se takoj nadaljuje dialog s socialnimi partnerji v okviru javnega sektorja in dosežejo sporazum, s tem pa poskušajo odpraviti čim več anomalij v plačnem sistemu in hkrati zagotoviti nemoteno izvajanje proračuna za prihodnje leto.

Han je izrazil upanje, da se bo minister za javno upravo Boris Koprivnikar ali pa predsednik vlade Miro Cerar usedel z javnim sektorjem in, kljub sporazumu z zdravniki, z njimi našel dogovor. Če se ne bodo dogovorili, bo do konca leta treba sprejeti interventni zakon. Če soglasja s sindikati ne bo, pa v SD interventnega zakona ne bodo mogli podpreti.