Številke v dodatni prilogi

Fidesov boj: za nagrajevanje zdravnikov milijoni, specializantom drobtinice

T.L.
30. 11. 2016, 14.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Za izenačevanje plačnih razredov, kar bi izboljšalo dohodke mladih zdravnikov specializantov, niso namenjeni milijonski zneski, ampak - 56.000 evrov na leto.

Bobo
Ministrica in Kuštrin sta bila z doseženim zadovoljna, vprašanje pa je, kaj bo o tem rekla koalicija.

Na redni seji vlade bo v četrtek nedvomno pestro. V dobrem tednu dni se koalicijski partnerji in ministrica niso mogli uskladiti niti v točki, ali podpisan sporazum vsebuje "skrivnostno" oziroma dodatno prilogo, o kateri javnost sprva ni bila obveščena. Vsaka stran ima namreč svoje videnje dogodkov. Na seji naj bi se ministri izrekli o dogovoru s sindikatom zdravnikov Fides, medtem ko premier Miro Cerar ministrici Milojki Kolar Celarc popolnoma zaupa in jo podpira.  

Ker se koalicija ni mogla z ministrico uskladiti, ali dodatek k sporazumu obstaja ali ne, so zdaj v časniku Dnevnik poleg sporazuma, ki obsega tri strani, objavili prilogo, ki je dolga sedem strani in je naslovljena na člane sindikata in pogajalske skupine ter predstavniku Zdravniške zbornice. To je tisti dokumenti, ki naj bi ga ministrica na koalicijskih sestankih omenjala, v javnosti pa njen obstoj zanikala.

Delovno gradivo, kot na ministrstvu za zdravje označujejo prilogi, razkriva nekoliko drugačne finančne učinke sporazuma, kot jih je takoj po pogovoru s Kuštrinom ministrica predstavila pred kamerami. Tedaj je govorila o tem, da bo sklenjen sporazum na letni ravni državni proračun obremenil za največ 40 milijonov evrov.

Se borijo za mlade zdravnike? Pri denarju se to ne pozna

Seštevek finančnih posledic prilagajanja zahtevam Fidesa pa glede na dokumentacijo znaša znaša dobrih 53 milijonov evrov na leto. Poleg fleksibilnega nagrajevanja zdravnikov, ki so ga omenjali ob predstavitvi sporazuma in bi stalo okoli 36 milijonov evrov na leto, sta v ta znesek všteta še izenačevanje vrednotenja delovnih mest specialistov in odprava stropa, ki sedaj zamejuje zdravniške plače. Za fleksibilno nagrajevanje na primarni ravni bi šlo letno 9 milijonov evrov, na sekundarni in terciarni ravni pa 27 milijonov evrov. Za odpravo omejitev 57. plačnega razreda 3 milijone evrov. 

Kaj pa mladi zdravniki, za katere je znano, kako mizerno so plačani v primerjavi s kolegi? Kuštrinov Fides je velikokrat ponovil, da mladih niso spregledali in da se borijo tudi za izboljšanje njihovega statusa. No, številke kažejo drugačno sliko: za izenačevanje plačnih razredov, kar bi izboljšalo dohodke mladih zdravnikov specializantov, niso namenjeni milijonski zneski, ampak - 56.000 evrov na leto. Specializanti ki imajo zdaj precej nizke plače (okrog 1200 evrov neto), napredovali vsaki dve leti glede na število let specializacije. Sporazum določa, da vrednotenje delovnega mesta specializanta ne bo več odvisno od dolžine specializacije.

Za izenačitev vrednotenja delovnih mest specialistov pa 14,2 milijona evrov letno, še kaže dokument. 

Kdo vse bo nagrajen

Glede na zapisano bi bil po poročanju Dnevnika nagrajen družinski zdravnik, ki bi sam opravil manjši poseg ali kirurg, pri katerem bolniki le redko potrebujejo ponovno operacijo. Del nagrade bo odvisen od preseganja normativa, ki bo v prihodnje določal primeren tempo zdravnikov po posameznih strokah in zdravljenjih. Zdravnik, ki bo normativ presegel za več kot desetino, bo na primer prejel dodatnih sedem odstotkov glede na osnovno plačo. Nagrajeni bodo tudi tisti, ki bodo prispevali k vsaj petodstotnemu zmanjšanju števila čakajočih pri zdravljenjih, na katera bolniki tudi uradno čakajo predolgo.