Radikalni islam

Pritajil se je v vrste obveščevalne službe

M.K./STA
30. 11. 2016, 12.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Agent nemške obveščevalne službe, ki je delal pod krinko kot islamist, je bil aretiran, ker naj bi na spletu objavljal skrajna stališča, razkril občutljive podatke in načrtoval napad.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

51-letni v Španiji rojeni nemški državljan je za nemško notranjo obveščevalno službo BfV začel delati aprila letos. Naloga bivšega bankirja je bilo spremljanje skrajnih islamistov.

Kot je poročal časnik Die Welt, je osumljenec načrtoval napad na prostore agencije v Kölnu. Po poročanju tednika Der Spiegel je delno že priznal očitana mu kazniva dejanja.

Tiskovni predstavnik BfV je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil aretacijo in dejal, da je osumljenec pod drugim imenom ponujal občutljive obveščevalne informacije v spletnih klepetalnicah. Tiskovni predstavnik ni potrdil, da je osumljenec načrtoval napad, in dodal, da nimajo dokazov o konkretni grožnji uslužbencem ali prostorom agencije. Osumljenec je bil zaposlen šele pred nekaj meseci in ob prijavi na delovno mesto, med izobraževanjem in delom ni vzbujal sumov, so še povedali v BfV.

"Očitno imamo opravka s primerom, v katerem se je posameznik sam neopaženo radikaliziral znotraj svojega okolja," je za dpa dejal direktor BfV Hans-Georg Maassen. "Tako kot vse obveščevalne službe je tudi BfV tarča poskusov infiltracije tujih služb, skrajnežev in teroristov, zato moramo biti kot varnostna služba še posebej budni pred vsiljivci," je dodal.

Po poročanju medijev je moški osumljen načrtovanja napada proti državi. Kot je poroča Die Welt, naj bi napad izvedel v imenu Alaha, kar naj bi povedal med zaslišanjem.

Oblasti so infiltracijo islamista v vrste obveščevalne službe odkrile pred štirimi tedni, je poročal Der Spiegel. Osumljenec naj bi se v islam spreobrnil leta 2014 preko telefona in prisegel zvestobo Mohamedu Mahmudu, znanemu berlinskemu skrajnemu islamistu, ki se je pridružil Islamski državi v Siriji.

Socialdemokrati (SPD) so danes zahtevali celovito preiskavo, kako je možno, da so v agenciji kljub nadzoru zaposlili krta. "To je razkrilo možno vrzel na področju varnosti," je dejal poslanec SPD Burkhard Lischka.