Izgubila veliko krvi

Oče: "Lana operacije v Sloveniji ne bi preživela"

Gabrijel Toplak
12. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Osemletnici z deformiranimi stopali so s ploščicami ustavili nadaljnjo rast prstov. Dva prsta so ji skrajšali, prav tako dva prsta na vsaki nogi pa popolnoma odstranili.

Marjan Beranič
Lano v bolnišnici obiskuje tudi dr. Dror Paley, ki je uspešno operiral že malega Reneja.

Drugošolka Lana Beranič iz Maribora, ki je imela prirojeno deformacijo stopal, je uspešno prestala operacijo v medicinskem centru St. Mary na Floridi v ZDA. Več podrobnosti o operaciji je za Svet24 sporočil njen oče Marjan. Na poti jo spremlja z njeno sestro Tamaro.

Lana je zdaj v drugem razredu mariborske osnovne šole in je že nosila čevlje številka 40, pri tem pa je potrebovala tudi po meri narejeno obutev.

Dva prsta skrajšali, dva odrezali

Operacija je bila zahtevna, saj je bila Lana kar deset ur pod anestezijo. V vse prste so ji vstavili ploščice in s tem ustavili njihovo nadaljnjo rast. Dva prsta so ji skrajšali, dva prsta na vsaki nogi pa popolnoma odstranili. »V operacijski sobi je bila kar 11 ur, in ne štiri, kot je bilo predvideno. Bolečine so bile res hude. Izgubila je veliko krvi, pojavile so se težave z žilami. Po operaciji je dvakrat prejela transfuzijo in imela težave s prebujanjem, saj je bila zelo dolgo pod narkozo. Zdaj je že dobro. Lahko pa mirno rečem, da operacije ne bi preživela, če bi se to dogajalo v Sloveniji,« poudarja oče.

Marjan Beranič
Lano z vozičkom odpeljejo tudi na svež zrak oziroma pred bolnišnico.

Izgubljala je kri

Ameriški kirurg Dror Paley je znan tudi zato, ker je dečku Reneju rešil nogo, ki bi jo naši zdravniki amputirali.

Operacija ni potekala, kot so načrtovali. »Zapleti so se pojavili po operaciji, ker je izgubila veliko krvi. Ampak doktorji so težavo rešili še v istem dnevu. Zdaj, teden dni po operaciji, je Lana že dobila apetit, domotožja in posebnih želja pa še nima,« razlaga Marjan, ki je svojo hčer lahko prvič videl po 12 urah v prebujevalnici. S Tamaro, ki edina obvlada angleški jezik, sta Lano ves čas čakala v čakalnici. »Z živci sem bil povsem pri koncu. To so bile najdaljše ure mojega življenja,« se spominja Marjan.

Marjan Berannič
Prirojeno zraščeni prsti na nogah in odebeljena stopala so preteklost.

Še številne terapije

Vseeno pa Lano čaka še dolga pot do okrevanja. Osemletnica se sicer še ni postavila na noge, a naj bi to storila v naslednjih nekaj tednih.

Terapije bo imela, potem ko bo zapustila bolnišnico, na Floridi, približno od štiri do šest tednov, nadaljevati pa jih bo morala v Sloveniji.