Razrahljana koalicija

Erjavec si je premislil: usoda ministrice v Cerarjevih rokah

T.L./STA
14. 12. 2016, 21.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

DeSUS ne bo blokirala Kolar Celarčeve, a Cerar prevzema odgovornost za njeno delo.

Bobo
Odgovornost za ministrico prelaga v Cerarjeve roke.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je razkril, da je na dopoldanskem srečanju prvakov koalicije izrazil zaskrbljenost glede reformnih predlogov ministrice Milojke Kolar Celarc. Premierju Miru Cerarju je povedal, da DeSUS ministrice ne bo blokirala, a ga posvaril, da z izraženim zaupanjem v ministrico sam prevzema veliko odgovornost.

Predsedniki koalicijskih strank so danes razpravljali o modernizaciji zdravstva, o kateri je na torkovi novinarski konferenci spregovoril tudi Cerar. Takrat je odločno podprl ministrico za zdravje in njene reformne predloge, ki jih je koaliciji predstavila minuli petek.

Njena usoda v Cerarjevih rokah

Na petkovem srečanju Erjavec ni bil prisoten, podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar pa je bil do predlogov, ki so bili v ključnem delu predstavljeni kot izhodišča, kritičen. Tudi Erjavec je danes izrazil zaskrbljenost, saj da je veliko stvari nedorečenih, zlasti pa finančne posledice. Tako je Cerarju sporočil, da prevzema veliko odgovornost, če ministrica ne bo izpeljala modernizacije zdravstva.

V DeSUS sicer vztrajajo pri zahtevi, da ministrica čim prej pripravi projekt skrajševanja čakalnih vrst v zdravstvu in za ta namen zagotovi finančna sredstva, da takoj pripravi centralizacijo javnih naročil in da dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenese na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

DeSUS s tem ministrici daje možnost, da izpelje modernizacijo zdravstva, saj po Erjavčevih navedbah ne želijo biti deležni očitkov, da tega ni storila zaradi zahtev stranke DeSUS. Na oktobrski interpelaciji so jo namreč podprli pod pogojem, da bo do 12. decembra v javno razpravo posredovala zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Izrazili so pričakovanje, da bo premier v nasprotnem primeru ukrepal.

Kot je danes še pojasnil Erjavec, je na srečanju pri premierju izrazil velik dvom, da bo ministrica glede na doslej pripravljena gradiva modernizacijo zdravstva tudi izpeljala.

Pričakovanja imajo tudi v SD

Podobne zahteve kot v DeSUS imajo tudi v SD. Prvak SD Dejan Židan je na današnji novinarski konferenci ponovil, da takoj pričakujejo centralizacijo nabav v zdravstvu in ukrepe za skrajšanje čakalnih vrst, ki so se letos še podaljšale. Ob tem je spomnil, da pri skrajšanju vrst ne gre le za obljube ministrice, pač pa tudi predsednika vlade.

Židan je pojasnil, da pričakovanih izračunov za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki naj bi ga prinesel zakon o zdravstvenem varstvu, še nimajo. Sam se ni opredelil, kakšne možnosti pri ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zagovarjajo v SD. Imajo sicer svoje ideje, a bi bilo nekorektno, da pred predlogi ministrice o njih razpravljajo v javnosti, je povedal.

Predsednik SD je posvaril tudi pred napačnimi pričakovanji, da z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja ne bo potrebna nadomestna dajatev. Za zdravje bomo morali v osnovi plačevati državljani, je poudaril in dodal, da pa si v SD želijo socialno usmerjen predlog.