Vreme

Ledeni možje in uscana zofka letos drugače

E.R./STA
12. 5. 2016, 10.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ledeni možje in uscana Zofka letos nekoliko zamenjali pripisane vremenske lastnosti.

Profimedia
Letošnji ledeni možje bodo glede na napovedi meteorologov bolj deževni kot hladni.

Od danes do sobote godujejo sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij, ki so po ljudskem izročilu zaradi pogostega hladnega vremena v tem času znani kot ledeni možje. Letošnji ledeni možje bodo glede na napovedi meteorologov bolj deževni kot hladni. Hladneje pa bo v nedeljo, ko goduje sv. Zofija, v ljudskem izročilu poimenovana tudi kot uscana Zofka.

Dež in še enkrat dež so nedelje

Po napovedih meteorologov se bo od danes do nedelje predvsem dopoldne nadaljevalo deževno vreme. Vmes so možna tudi krajša suha obdobja, še posebej na vzhodu države, kjer bo v petek dopoldne in v soboto dopoldne precej suho, popoldne pa se bodo padavine večinoma širile od zahoda nad večji del države.

Padavine bodo v nedeljo dopoldne večinoma oslabele in popoldne v večjem delu ponehale. V nedeljo bo nato zapihal veter in na Primorskem zmerna burja, nekoliko se bo ohladilo. "Tako da bo Zofka hladnejša, ledeni možje bodo pa bolj deževni," je za STA dejala dežurna meteorologinja na Agenciji RS za okolje Veronika Hladnik. Po njenih besedah se prihod hladne fronte v maju velikokrat pokriva s časom, ko godujejo ledeni možje in Zofka.

Dnevne temperature bodo od danes do sobote od 15 do 20 stopinj Celzija, v nedeljo pa do 15 stopinj. Prihodnji teden vremenska napoved kaže na bolj stabilno, bolj suho in postopno toplejše vreme. V prvih dneh prihodnjega tedna bodo jutra bolj jasna, ampak za zdaj kaže na temperature okoli pet stopinj Celzija, je še povedala Hladnikova.

Ledeni možje, sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij, godujejo od 12. do 14. maja. V preteklosti so jim pripisali krivdo za mrzlo in mokro vreme, ki se ob še možnem prodoru polarne zračne mase lahko pojavi v maju. Za njimi 15. maja goduje sv. Zofija in ker na god sv. Zofije rado dežuje, so ji po ljudskem izročilu nadeli ime mokra oziroma uscana Zofka.

Z vsemi štirimi je povezanih več ljudskih pregovorov, ki se včasih izkažejo za pravilne, drugič spet ne. Se pa po ledenih možeh ravnajo mnogi vrtičkarji po Sloveniji, saj velja, da je s saditvijo nekaterih sadik na prosto dobro počakati, da minejo ledeni možje in da se zemlja dovolj ogreje. To še posebej velja za plodovke, med katere spada paradižnik.