Vročanje davkov

Do elektronskih odločb le redki

M.K./STA
12. 5. 2016, 09.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Finančna uprava RS (Furs) je v skladu s prenovljenim zakonom o davčnem postopku v teh dneh začela z elektronskim vročanjem odločb o odmeri javnih dajatev pravnim osebam.

Arhiv Svet24
Elektronsko vročanje je obvezno za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost.

Novost za zdaj velja za zavezance iz izbranih občin, in sicer za odločbe o odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ter o odmeri davka na vodna plovila.

Zavezanci lahko odločbe prevzamejo preko portala eDavki, a le tisti, ki uporabljajo digitalno potrdilo, opozarjajo na Fursu.

Odločbe lahko prevzamejo tudi računovodski servisi

Ker pa veliko zavezancev pri poslovanju s Fursom ne uporablja digitalnega potrdila in organu tudi niso sporočili pooblaščenca za vročanje, jim bodo prav tako omogočili vpogled v odločbe. Pregled bo omogočen na način, da bodo tudi pooblaščenci za vlaganje dokumentov, to so najpogosteje računovodski servisi, ob ustrezno dodeljenih pravicah v sistemu eDavki prevzeli te odločbe.

V teh primerih se bo štelo, da so bile odločbe vročene 15. dan od dneva, ko so bile vložene v sistem eDavki, to je 21. maja. Z naslednjim dnem bodo začeli teči roki za izpolnitev obveznosti ter rok za pritožbo.

Prevzem s podpisom elektronske vročilnice

eDavki.durs.si
Davčni organ bo vložil že predizpolnjen obračun.

Tisti zavezanci, ki imajo digitalno potrdilo, pa morajo odločbe prevzeti s podpisom elektronske vročilnice, s čimer se bo odločba štela za vročeno. Če odločbe ne bodo prevzeli, se bo tudi zanje štel 21. maj kot dan vročitve, zavezanci pa jih bodo po tem datumu lahko videli tudi brez podpisa vročilnice.

Izbrane občine

Odločbe o odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča je finančna uprava poslala v elektronsko vročanje prejšnji petek za zavezance iz naslednjih občin: Podčetrtek, Radeče, Rogatec, Zreče, Braslovče, Vransko, Osilnica, Izola, Ankaran, Ljubljana, Bloke, Novo mesto, Semič, Juršinci, Podlehnik, Dravograd, Mislinja, Podvelka in Prevalje.

Sodobnejši način vročanja dokumentov davčnim zavezancem

Zakon o davčnem postopku je s 1. januarjem uvedel nov, sodobnejši način vročanja dokumentov davčnim zavezancem. Preko Fursovega informacijskega sistema eDavki se bo odslej izvajalo tudi vročanje dokumentov davčnim zavezancem in ne več le vlaganje davčnih obračunov ter drugih vlog zavezancev.

Elektronsko vročanje je obvezno za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost. Druge fizične osebe pa se lahko prostovoljno prijavijo v sistem eVročanja s posebno vlogo - pristopnico.