Kanglerjeva nova stranka

Stari obrazi z vprašljivo zgodovino

M.K./STA
12. 5. 2016, 08.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Mariboru bo danes potekal prvi kongres Nove ljudske stranke Slovenije, kakor naj bi se odslej imenovala Županova lista nekdanjega mariborskega župana in poslanca Franca Kanglerja.

arhiv Svet24
Vrnitev Franca Kanglerja v državno politiko: Cilj je parlament in podpora ideji, da Demos 2.0 prevzame oblast.

Stranko bo sicer še naprej vodil Željo Vogrin, kljub temu pa kongres stranke, ki je doslej delovala le na lokalni ravni, pomeni vrnitev Kanglerja v državno politiko.

Največ nasprotovanja novemu imenu stranke je v SLS, v kateri so se že pred časom ostro odzvali na namero Kanglerjevih pripadnikov, da si nadenejo ime ljudske stranke.

O imenu stranke

Predsednik SLS Marko Zidanšek je v odzivu na namero Vogrina in Kanglerja dejal, da ga ne preseneča neprimerna izbira imena za politično stranko, ki naj bi bila nova, sestavljajo pa jo stari obrazi z vprašljivo zgodovino.

Ne ime stranke ne datum kongresa nista naključje, saj prav 12. maja mineva 28 let od rojstva Slovenske kmečke zveze, predhodnice današnje SLS, stranke, iz katere so Kanglerja po dogajanju v Mariboru, ki so ga odnesli z županskega stolčka in ga preselili v sodne dvorane, izključili v času predsednika Radovana Žerjava.

Trenutki odločitve

SLS bo zato danes skorajda istočasno v Taboru pripravila slovesnost ob omenjeni obletnici, ki jo v stranki razumejo kot svoj rojstni dan. Vprašanje je, kdo se bo odločil za prihod na slovesnost, kdo pa bo raje podprl novo stranko na desnem političnem polju.

Kangler se bo sicer na kongresu potegoval za predsednika programskega sveta, razlog za to pa je tudi v tem, da njegova pot na sodiščih kljub nekaj zadnjim uspehom še ni končana.