Premeščanja prebežnikov

Prvo skupino beguncev že premestili v Slovenijo

M.K./STA
12. 5. 2016, 09.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Slovenijo je prispela prva skupina beguncev v okviru sheme za solidarnostno prerazporeditev prebežnikov v EU.

Andrej Križ
Po pridobitvi statusa bodo begunce nastanili v integracijskih hišah v Ljubljani in Mariboru (slika je simbolična).

Trenutno so v postopku na brniškem letališču, pozneje pa jih bodo odpeljali v azilni dom na ljubljanskem Viču, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Gre za 28 beguncev iz Sirije in Iraka, ki so v Slovenijo prispeli iz Grčije. V državo so prispeli kot prosilci za azil, ki so postopek za pridobitev mednarodne zaščite že začeli v Grčiji, zaradi česar bodo postopke v Sloveniji izvedli relativno hitro. Vsakega prosilca bodo obravnavali individualno, zato ni nujno, da bodo dejansko dobili status begunca.

V Slovenijo bo sicer letos in v prihodnjem letu iz Italije in Grčije v skladu z vladnim načrtom premeščenih 567 beguncev, prihode pa bodo razdelili na manjše skupine.

Prva skupina 40 beguncev naj bi v državo prispela že aprila, a so se postopki zavlekli. Tako je prvih 30 beguncev iz Grčije prispelo danes.

Deset beguncev naj bi že aprila prispelo iz Italije, a iz te države še niso prejeli odgovora, kdaj naj bi jih napotili v Slovenijo.

Vse begunce, ki so premeščeni v Slovenijo, so že varnostno preverili, so pred dnevi pojasnili na notranjem ministrstvu.

V državo so prispeli kot prosilci za azil, ki so postopek za pridobitev mednarodne zaščite že začeli v Grčiji oz. Italiji. Vsakega prosilca bodo obravnavali individualno, zato ni nujno, da bodo dejansko dobili status begunca.

Najprej bodo nameščeni v azilnem domu ali eni od njegovih izpostav. Po pridobitvi statusa pa jih bodo nastanili v integracijskih hišah v Ljubljani in Mariboru. Sicer pa država za potrebe namestitve beguncev išče tudi zasebnike, ki bi v ta namen oddali stanovanja v najem.

Poleg 567 beguncev, ki bodo v Slovenijo premeščeni v okviru zavez EU, se bo v državo trajno preselilo še 20 ljudi iz držav zunaj unije, ki imajo v tretji državi že priznan status. Ti bodo po prihodu v Slovenijo takoj začeli s programom integracije, ni pa še znano, kdaj bodo premeščeni.