'Človeška bomba'

Terorist v begunski preobleki potoval po Evropi in izbiral tarče

R.T.
12. 5. 2016, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ob aretaciji v Italiji so zanj dejali, da je 'človeška bomba' – še en primer terorista, ki se je izdajal za begunca.

Ta fotografija naj bi nastala v enem od britanskih supermarketov.

Hakima Nasirija so ta teden aretirali v Italiji, potem ko so ga obtožili, da je del teroristične celice Islamske države, na njegovem telefonu pa odkrili fotografijo, na kateri je v enem od britanskih supermarketov poziral z ameriško jurišno puško M16.

Hakim Nasiri, desno, levo pa naj bi bil Antonio Decaro, župan Barija. Fotografija naj bi nastala septembra lani med proslavo solidarnosti.

Britanci so se zaradi odkritja zbali, da bi se lahko tudi njim zgodili teroristični napadi, kakršni so 13. novembra lani pretresli Pariz. Strah ni neutemeljen – kot se izkaže, je 24-letni Afganistanec pod lažnimi imeni 'sumljivo' potoval po Evropi in Veliki Britaniji. Na družbenih omrežjih je trdil, da je menedžer restavracije v Birminghamu in študent, čeprav naj bi kot begunec živel v azilnem centru v italijanskem pristaniškem mestu Bari. Na svojem facebook profilu se je ponašal z izleti v Pariz in Milan, delil je svoje fotografije izpred Buckinghamske palače, … ter objavljal džihadistične simbole in fotografije orožja.

Povezava z osumljencem napadov v Parizu in Bruslju

Prej omenjena fotografija z jurišno puško naj bi – tako ugotavljajo italijanski preiskovalci – nastala v enem od britanskih supermarketov. In to ravno na deseto obletnico londonskih bombnih napadov 7. julija. Britanski preiskovalci so prepričani, da je Nasiri v Veliko Britanijo vstopal pod različnimi imeni, dopuščajo pa možnost, da orožje, s katerim se je fotografiral, ni bilo pravo. Vseeno pa preverjajo, če obstaja povezava med Nasirijem in Mohamedom Abrinijem, osumljencem napadov v Parizu in Bruslju, ki je bil julija lani v Birminghamu ravno v času, ko je bil tam tudi Nasiri. Na telefonu 31-letnika so namreč odkrili fotografije stadiona nogometnega kluba Astona Villa, potem ko so ga prejšnji mesec aretirali.

Vsi s statusi beguncev

Nasiri je bila julija lani torej v Londonu, nato avgusta v Parizu, od koder je potoval v Milan in Bari, kamor je leta 2013 prišel kot begunec. Na Univerzi Birmingham City zanikajo, da bi tam študiral, kot je trdil. Enako v restavraciji Dixy Chicken, kjer naj bi bil zaposlen.

Italijanski policisti so prepričani, da je bil del petčlanske teroristične združbe, ki si je ogledovala londonske hostele, restavracije in žičnico nad Temzo. Dva terorista sta še na prostosti.

Italijanski policisti so Nasirijevo domnevno teroristično skupino spremljali od decembra lani, ko so jih pridržali, ker so snemali v nakupovalnem središču v Bariju. Zaradi suma terorizma so ga aretirali v hostelu, kjer je bil nastanjen, njegovega 29-letnega sonarodnjaka Gulistana Ahmadzaija pa v hostelu v Foggiji. Tudi on je bil v Londonu. 24-letnega Pakistanca Zulfiqarja Amjada so aretirali v Milanu, 28-letni Surgul Ahmadzai in 30-letni Qari Khesta Mir Ahmadzai pa sta na begu. Preiskovalci sumijo, da sta v Kabulu. Vsem petim osumljencev so v Italiji odobrili statuse beguncev. Na njihovih telefonih so našli fotografije potencialnih tarč v Veliki Britaniji, v Franciji, Italiji in Belgiji ter fotografije iznakaženih trupel ameriških vojakov. Na telefonih so imeli tudi posnetke molitev, s katerimi bi rekrute pripravili na mučeništvo.

Tožilci pravijo, da je iz gradiva mogoče soditi o ideološkem sovraštvu vsega Zahodnega in podpori terorizma v Afganistanu. Matteo Salvini, vodja Severne lige, je oba Afganistanca označil za 'človeški bombi'.