Zasedanje voditeljev EU

Premier Golob se bo danes v Bruslju srečal z Zelenskim

J.V./STA
27. 6. 2024, 06.55
Posodobljeno: 27. 6. 2024, 07.08
Deli članek:

Voditelji držav članic EU bodo popoldne v Bruslju začeli dvodnevno zasedanje, ki ga bodo po pričakovanjih močno zaznamovali pogovori o prihodnjem vodstvu in strateških prioritetah unije. Danes naj bi se sicer posvetili nadaljnji podpori Ukrajini - ob začetku se jim bo pridružil tudi ukrajinski predsednik - ter obrambi in Bližnjemu vzhodu.

Primož Lavre
Premier Robert Golob.

Predsedniki vlad in držav članic EU bodo zasedanje, ki se ga bo udeležil tudi premier Robert Golob, začeli s pogovorom z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ta naj bi ob robu srečanja z EU podpisal tudi sporazum o varnostnih jamstvih.

Podpora Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo bo sicer znova ena od osrednjih tem vrha EU. Med drugim bodo razpravljali o nedavnem dogovoru voditeljev skupine G7 o posojilu v višini 50 milijard ameriških dolarjev Ukrajini, za odplačevanje katerega bi ji namenili prihodke od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja.

Z nadaljnjo podporo Ukrajini je močno povezana tudi razprava o okrepitvi evropske obrambne industrije, kar bo predvidoma prav tako ena od tem prvega dne zasedanja. Ob tem naj bi danes govorili še o vojni na Bližnjem vzhodu, kjer Izrael po lanskem napadu palestinskega gibanja Hamas nadaljuje ofenzivo na Gazo.

Celotno dvodnevno zasedanje bo sicer potekalo v senci pogovorov o prihodnjem vodstvu EU. Predstavniki Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov (S&D) in liberalcev (Renew) so se o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah dogovorili v torek, vendar pa italijanska premierka Giorgia Meloni, ki ne pripada nobeni od trojice skupin, s tem dogovorom ni zadovoljna.

Evropsko komisijo naj bi glede na neformalni dogovor še naprej vodila Ursula von der Leyen (EPP), portugalski socialist Antonio Costa (S&D) naj bi vodil Evropski svet, Kaja Kallas (Renew) pa diplomacijo EU.