Evropsko prvenstvo

Znan nasprotnik Slovencev v osmini finala

S.R./STA
26. 6. 2024, 22.54
Posodobljeno: 26. 6. 2024, 23.05
Deli članek:

Slovenska nogometna reprezentanca se bo v osmini finala v ponedeljek pomerila s Portugalsko.

Profimedia
Slovencem se bo po robu postavil Cristiano Ronaldo.

Na naslednjega tekmeca slovenske izbrane vrste na evropskem prvenstvu v Nemčiji je bilo treba počakati na razplet današnjih tekem. Kombinacij je bilo veliko, a sta bila možna nasprotnika varovancev selektorja Matjaža Keka le Romunija kot zmagovalka skupine E in Portugalska kot najboljša v skupini F. Po presenetljivi zmagi Gruzije nad Portugalci in porazu Češke proti Turčiji pa je postalo jasno, da bo Slovenija v osmini finala v ponedeljek ob 21. uri v Frankfurtu igrala s Portugalsko. Na prijateljski tekmi 26. marca je Slovenija v Stožicah zmagala z 2:0, tokrat pa bo imel dvoboj precej večji tekmovalni naboj.

Portugalci so na zadnji tekmi skupinskega dela presenetljivo izgubili proti Gruziji (0:2), ki se je s tretjega mesta prav tako uvrstila v izločilne boje. Za Gruzijo sta zadela sta Hviča Kvarachelia v 2. minuti in Georges Mikautadze s kazenskega strela v 57. minuti. Turki pa so premagali Čehe z 2:1 in si zagotovili drugo mesto v skupini F.

Preostali pari osmine finala so Španija - Gruzija, Nemčija - Danska, Francija - Belgija, Romunija - Nizozemska, Avstrija - Turčija, Anglija - Slovaška ter Švica - Italija.

Na EP v nogometu bosta zdaj na sporedu dva prosta dneva pred prvimi tekmami osmine finala. Te bodo na sporedu od sobote do torka. Četrtfinalni boji bodo 5. in 6. julija, polfinale 9. ter 10. julija, finale pa bo v Berlinu 14. julija.

Navijači se bodo lahko v boj za vstopnice osmine finala podali v petek okoli 10. ure, ko bodo na voljo dragoceni kosi papirja za zgodovinsko prvo tekmo Slovenije v izločilnih bojih velikih tekmovanj.

Doslej si je tekme slovenske reprezentance na stadionih v Stuttgartu, Münchnu in Kölnu ogledalo približno 44.000 Slovencev, več tisoč jih je v Nemčijo prišlo tudi brez vstopnic in si tekme ogledalo v različnih navijaških conah.