Mijatović zelo trepetal

Slovenska reprezentanca priigrala dodatnih 1,5 milijona evrov, 50 odstotkov gre k igralcem

S.R./STA
26. 6. 2024, 20.08
Posodobljeno: 26. 6. 2024, 20.08
Deli članek:

Uspeh slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu v nogometu v Nemčiji se pozna tudi pri financah. Dan po zgodovinski uvrstitvi slovenske reprezentance v osmino finala je spregovoril tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović.

Martin Metelko
Slovenski reprezentanti so danes opravili trening v Wuppertalu.

Radenko Mijatović je med regeneracijskim treningom v Wuppertalu poudaril, da je treba čestitati igralcem in strokovnemu štabu za te občutke, ki jih doživljajo. "Nisem le jaz ponosen na ta uspeh, ampak cela Slovenija. To je rezultat odlične igre in drže strokovnega vodstva, tako da je treba njim čestitati za vse to, kar doživljamo," je uvodoma dejal Mijatović. Ta je priznal, da je med tekmo z Angleži (0:0) zelo trepetal, predvsem zaradi moči Angležev, "ampak naši fantje so nevtralizirali vse napade".

"Seveda me je bilo strah posebej v sodniškem dodatku po tistem prekršku, ko sem si rekel - pa ne že spet. Že med tekmo sem veliko protestiral, čeprav je sodnik svoje delo dobro opravil. Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin me je kar malce miril," je razkril čustveno spremljanje obračuna z Angleži.

Čustven je bil tudi po uvrstitvi na EP s Kazahstanom. "Občutki so zelo podobni kot takrat. Slovenije dolgo ni bilo na velikih tekmovanjih, zato je bila uvrstitev čustvena, imeli smo vse v svojih rokah, pa bi se vseeno lahko kaj zalomilo, čeprav je bil Kazahstan po kakovosti slabši. Za EP pa so nas že po žrebu vsi odpisali, naš selektor Matjaž Kek pa je že takrat povedal, da se bo tudi v tej skupini tudi Slovenijo kaj vprašalo. Tu Slovenija ni izgubila tekme, kar nas navdaja z zadovoljstvom, tako da so občutki res podobni kot ob uvrstitvi," je povedal in priznal, da ga je po tekmi hitro odneslo k fantom v slačilnico.

Tekmeca za osmino finala še ne poznajo, tega bodo dobili po današnjih tekmah. "Zagotovo to ne bo lahek tekmec. Hudičevo dobro se bomo morali potruditi, da se prebijemo v četrtfinale. Ampak fantje imajo veliko željo in motivacijo, tako da se ni bati kogarkoli," je poudaril Mijatović.

Ob tem je v šali dodal, da jim zalog tudi ne primanjkuje kljub dolgemu bivanju v Nemčiji. "Imamo vsega dovolj tudi do finala, še žena mi je dodatno prinesla zdravila za sladkorno, tako da vse 'štima'."

Martin Metelko
Predsednik NZS Radenko Mijatović je priznal, da je med tekmo z Angleži zelo trepetal.

Finančni vidik

Uspehi reprezentance se poznajo tudi pri financah. Ob 9,25 milijona evrov za preboj na EP je izbrana vrsta za tri remije v skupini dobila 1,5 milijona evrov, toliko pa tudi za preboj med 16. "Po pravilniku NZS gre 50 odstotkov igralcem, pri čemer se odbijajo stroški, ki so na takšnih tekmovanjih veliki," je pojasnil Mijatović, ki ga veseli tudi dejstvo, da mu čestitajo tudi predsedniki drugih zvez ter da so lepo sprejeti v tej nogometni druščini.

Slovenski nogometaši in Slovenci nasploh so na Balkanu oziroma v nekdanji Jugoslaviji veljali za smučarje. Zdaj pa je Slovenija edina, ki je še ostala na EP od republik skupne države. "Mah, dobro, mi smučamo naprej," je v šali pripomnil prvi mož NZS, ki se bo kljub uspehu o novem mandatu odločil šele po EP.

Na tem Slovenijo čaka najprej še tekma osmine finala, ki bo ali 1. julija v Frankfurtu proti Portugalski ali 2. julija v Münchnu proti zmagovalcu v skupini E, kjer so Ukrajina, Romunija, Belgija in Slovaška. Jasno je že, da bodo slovenski navijači za omenjeni obračun dobili 6000 vstopnic.

Ali se bo dalo dobiti še kakšno več glede na dobre odnose z Uefo? "To je izključno stvar Uefe. Vsega pa ne smemo razkriti," je v smehu povedal predsednik, ki pričakuje, da so bo zaradi vnaprej kupljenih vstopnic navijačev drugih reprezentanc sprostilo še kakšno dodatno mesto za slovenske navijače.