Koncert v Tivoliju

Magnifico še »nikoli ni uničil nobenega travnika,« šli bodo do konca, razmišljajo o tožbah

S.R.
28. 6. 2024, 14.37
Posodobljeno: 28. 6. 2024, 15.12
Deli članek:

Pingpong med Zavodom RS za varstvo narave in Magnificom še ni zaključen. V ekipi slavnega slovenskega glasbenika so se odločili, da tudi že druge zavrnitve izdaje dovoljenja za izvedbo koncerta v Tivoliju ne bodo sprejeli odprtih rok in zaprtih ust. Šli bodo do konca, a imajo tudi plan B.

Jure Klobčar
Magnifico še vedno upa, da bo koncert potekal v Tivoliju, a imajo tudi plan B.

Tako se dlje časa trajajoča saga okoli načrtovanega koncerta ob 30-letnici ustvarjanja priljubljenega glasbenika Roberta Pešuta – Magnifica še ni končala. Kot je znano, je Magnifico jubilejni koncert konec avgusta želel organizirati v ljubljanskem Tivoliju, a je za razliko od nekaterih drugih akterjev, ki so svoje prireditve izvajali na tem očitno preobčutljivem območju in jih še izvajajo, naletel na nasprotovanje Zavoda RS za varstvo narave. Če je zavod organizatorju koncerta v prvi zavrnitvi izdaje soglasja, na katero se je Magnifico sicer pritožil, kot razlog v prvi vrsti navajal grožnjo rastišču evropske gomoljčice in habitatu hrošča puščavnika, pa je v drugi odločbi, ko so izvedbo koncerta nedavno znova zavrnili, izpostavil predvsem grožnje zelenici sankališča ter časovno obremenitev in obremenitev na enoto površine, pri čemer je predvsem domnevna časovna obremenitev precej vprašljiva. Kot smo namreč že poročali ter kot je na današnji novinarski konferenci znova poudaril direktor Doma Svobode in Magnificov menedžer Igor Arih, zavod tega pomisleka z vidika časovne obremenitve ni imel na primerljivem dogodku sredi maja. Govora je seveda od 18. DM teku za ženske, v primeru katerega je zavod DM-u dovolil 19-dnevno zasedanje Tivolija, medtem ko je Magnifico zaprosil le za 11 do 13 dni. Izjavo direktorja zavoda Tea Hrvoja Oršaniča je Arih tako označil za laž. Njihove puščice pri tem vsekakor niso uperjene v DM tek, saj je, kot je izpostavil Arih, Magnifica v svoji odločitvi za koncert v Tivoliju med drugim »navdihnil tudi ta tek.«

Jure Klobčar
Magnifico in direktor Doma Svoboda Igor Arih.

Hrošč se je umaknil travniku

Arih je imel veliko povedati tudi glede nove težave, ki je nadomestila hrošča puščavnika in nesrečno gomoljčico, ki sta v zadnji odločbi zavoda odigrali manj pomembno vlogo, bržkone tudi zaradi utemeljitev v Magnificovi prvi pritožbi. Travnik! Arih je potrdil, da so jih na ustni zagovor povabili, ker je »po novem težava trava iz vrečke.« Zavod jih je zaprosili za strokovno mnenje o možnosti sanacije travnika, kar so tudi storili. Mnenje sta zanje pripravila direktor Botaničnega vrta Biotehnične fakultete Jože Bavcon in podjetje Voka Snaga, ki je vzdrževalec parka Tivoli. Ni zaleglo, saj strokovna mnenja, v skladu s katerima bi bilo morebitne poškodbe enostavno sanirati, zavoda po Arihovih besedah sploh niso zanimala. Nasprotno, na ustni obravnavi so morali nato poslušati »pavšalna mnenja o tem, kako lahko dve osebi na en kvadratni meter trajno uničita travnik, korenine dreves in še kaj.« Arih je ob tem poudaril, da Magnifico v »svoji karieri še nikoli ni uničil nobenega travnika!« Obljubil je tudi, da bodo v primeru, če bo koncert v Tivoliju vendarle dovoljen, vsakemu obiskovalcu predali pest semena, da bo lahko med koncertom poskrbel tudi za zelenje pod nogami. Ekipa se je namreč odločila, da še niso rekli zadnje besede. Na novo odločbo zavoda so se pritožili, pri čemer odločitev Ministrstva za naravne vire in prostor pričakujejo v roku 15 dni. Ministrstvo bo imelo pri vsem skupaj tudi zadnjo besedo. Za primer, če jim ne bi ugodilo, pa imajo »pripravljen tudi plan B,« je poudaril Arih, ki je pojasnil še, da so se za novo pritožbo odločili tudi zaradi inšpekcijskega nadzora na zavodu, ki so ga sprožili po zavrnitvi izdaje soglasja.

»Ugotovitve inšpekcije so izjemno zanimive, saj je ugotovila celo vrsto nepravilnosti, ki so družbi Dom Svobode povzročile poslovno, glasbeniku Magnificu pa tudi moralno škodo,« je navedel Arih ter izpostavil, da je inšpektorica v konkretnem primeru med drugim ugotovila, da je postopek o izdaji predhodnega soglasja vodila in v njem tudi odločila »vodja območne enote zavoda, ki nima opravljenega strokovnega izpita iz splošnega upravnega postopka oziroma sploh ne izpolnjuje pogojev za vodenje in odločanje v upravnih zadevah.« Uslužbenka naj bi ob tem kršila tudi več procesnih določb upravnega postopka. Ekipa tako v primeru, če jih bo dokončno zavrnilo tudi ministrstvo, razmišlja tudi o odškodninski tožbi zoper odgovorne osebe in državo. Po Arihovi oceni bi jim neizvedba koncerta v Tivoliju, za katerega so prodali že 14.000 vstopnic in na katerem se bo zvrstilo približno 150 glasbenikov, podobno pa je tudi število delavcev, ki so jih morali angažirati za postavitev, varovanje, strežbo in ostala potrebna dela, v žepe nastreljala pol milijona evrov težko luknjo.

Jure Klobčar
Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi izvršni producent dogodka Mitja Prezelj.

Pa plan B?

V primeru neugodnega razpleta na ministrstvu bo Magnifico sprejel roko Joca Pečečnika, ki je za izvedbo koncerta ponudil Plečnikov stadion za Bežigradom, pri čemer bodo ob morebitni spremembi lokacije vsem, ki se s spremembo ne bi strinjali in so vstopnico že kupili, omogočili povračilo plačila. A se bodo za »idejo borili do konca z vsemi pravnimi sredstvi,« saj si želi Magnifico 30. obletnico praznovati na zelenici pred svojim snemalnim studiom v Tivoliju, kjer je ustvaril večino svojega opusa.

Kaj na vse poreče Magnifico?

Magnifica močno skeli predvsem dejstvo, da je zavod v odločbi kot eno od največjih ovir izpostavil tudi njegovo publiko, za katero so, kot je izpostavil brez leporečenja, ocenili, da obstajajo utemeljeni razlogi, da bo »vse poscano, posrano, pokozlano.« »To ne žali samo mene, to žali tudi vse, ki so kupili karto,« je poudaril. Magnifico ima sicer občutek, da je celoten proces uperjen proti njemu samemu, zlasti ob dejstvu, da po Sloveniji koncerti vseskozi potekajo ob »rekah, potočkih in gajih, tudi travnikih,« a se vanje nihče ne vtika. Glede samega Tivolija pa je dejal, da tukaj preživi večino časa in je že »del biodiverzitete, tivolski habitat, spadam tudi sam v ta isti krajinski park.«