Zanimivosti

Narava ne izbira: Kako se zavarovati za primer naravnih nesreč?

Oglasno sporočilo
28. 6. 2024, 14.51
Posodobljeno: 1. 7. 2024, 09.06
Deli članek:

Naravne nesreče so v zadnjih letih vse pogostejše tudi v Sloveniji in njenih sosednjih državah. Potresi, poplave, neurja in požari povzročajo veliko škodo, zato je pomembno razmisliti o ustreznem zavarovanju. Kako se torej lotiti sklenitve ustreznega zavarovanja za naše premoženje?

Naravne nesreče so v zadnjih letih močno prizadele Slovenijo in njene prebivalce. Takšni dogodki nas opomnijo, kako nepredvidljiva je lahko narava in kako pomembno je biti pripravljen. Zavarovanje v primeru naravnih nesreč lahko igra ključno vlogo pri zmanjšanju osebnih finančnih izgub in omogočanju hitrejšega okrevanja po nesreči.

Naravne nesreče in njihove posledice

Potresi

Potres v Petrinji na Hrvaškem decembra 2020, ki smo ga čutili tudi pri nas, je bil močan opomnik, da Slovenija še zdaleč ni imuna na tovrstne naravne nesreče.

Namen potresnega zavarovanja je kritje katastrofalne škode, ki jo povzroči potres in vas lahko resno ekonomsko ogrozi. Na primer poškodba stavbe v tej meri, da jo je potrebno porušiti in ponovno zgraditi. Potres lahko denimo poškoduje tudi plinsko napeljavo, zaradi česar lahko nastane požar. Če tovrstna škoda nastane kot posledica potresa, je zavarovalnica ne bo krila iz požarnega zavarovanja ali zavarovanja doma, če ni sklenjeno tudi potresno zavarovanje.

Vihar in toča

Julija 2023 so naše kraje zaobjeli močni vetrovi in toča, ki so povzročili škodo na stavbah, avtomobilih in pridelkih. Tovrstna neurja postajajo vse pogostejša in močnejša, s čimer so z njimi povezani škodni dogodki vedno večja grožnja.

Vremenskih ujm ne moremo preprečiti, lahko pa poskrbimo, da pred njimi ustrezno zaščitimo in zavarujemo naše premoženje. Kritje za nevarnost viharja in toče, vam bo pomagalo pokriti škodo na strehi, oknih in drugi infrastrukturi, ki nastane zaradi neposrednega delovanja viharja ali toče.

Poplave

Lanskoletne poplave so povzročile obsežno škodo, ki ponekod še dolgo ne bo povsem odpravljena. Poplave so v Sloveniji zaradi geografske lege pogosta težava, v zadnjih letih pa se njihova pogostost in intenzivnost še krepi.

Čeprav je najboljša zaščita pred poplavo gradnja izven poplavnih območij, lastniki nepremičnin pogosto te možnosti nimajo, saj so vezani na lokacijo, ki pa je ne morejo spremeniti. Prvi korak do zaščite je torej ocena izpostavljenosti poplavam. Preverite, ali so v bližini hudourniki, reke, jezera, morja, ki lahko poplavljajo, oziroma preverite, če obstaja možnost vdora talne vode v objekt. Če menite, da bi poplava ter meteorne vode lahko ogrozile celoten objekt, je prava izbira zavarovanje na t.i. polno vrednost, v nasprotnem primeru pa si izberite ustrezno zavarovalno vsoto, ki je enaka maksimalni višini škode, ki bi lahko nastala na nepremičnini in premičninah. Premija zavarovanja ni določena naključno ampak je odvisna od poplavnih razredov, ki temeljijo na javno dostopnih podatkih (ARSO, GeoZS) in podatkih preteklih izkušenj, škod Zavarovalnice Triglav.

Kako deluje zavarovanje za naravne nesreče?

Zavarovanje za naravne nesreče ponuja vrsto ključnih prednosti, ki lahko spremenijo način kako doživljamo in obvladujemo posledice nepredvidljivih dogodkov. Prva je vsekakor sam namen zavarovanja, in sicer, da prenese finančno tveganje s posameznika na zavarovalnico.

Finančna zaščita, ki jo nudi zavarovanje, pomeni, da vam v primeru naravne nesreče ne bo treba skrbeti, kako boste pokrili stroške obnove in popravil – zavarovanje vam torej omogoča, da se hitreje postavite na noge. V vednosti, da ste zaščiteni pred nepredvidljivimi dogodki, se skriva občutek varnosti, ki zmanjšuje stres in skrbi, ter vam omogoča, da se osredotočite na pomembnejše stvari v življenju.

Vrste kritja

Temeljne nevarnosti so:

  • požar,
  • strela,
  • vihar,
  • toča,
  • eksplozija,
  • padec zračnega plovila ter
  • manifestacije in demonstracije.

Dodatna kritja, ki jih lahko poljubno dodate k standardnim nevarnostim, so:

  • poplava,
  • potres,
  • izliv vode,
  • padec drevesa,
  • zemeljski plaz,
  • snežni plaz,
  • strojelom itd.

V primeru naravne nesreče je treba čim prej obvestiti zavarovalnico, oceniti škodo in predložiti potrebno dokumentacijo za uveljavljanje zahtevka.

Dejavniki, ki vplivajo na višino premije

Višina premije je odvisna od več dejavnikov:

  • Lokacija: Območja z večjo verjetnostjo za naravne nesreče imajo običajno višje premije.
  • Vrednost premoženja: Dražje premoženje zahteva višje zavarovalne vsote, kar povečuje stroške zavarovanja.
  • Zgodovina zahtevkov: Če ste v preteklosti uveljavljali zahtevke za škodo, lahko to vpliva na višino premije.
  • Vrsta in obseg kritja: Višina kritij ter več izbranih dodatnih nevarnosti povečujejo stroške zavarovanja.

Izognite se tem pogostim napakam

Ob sklepanju in v času trajanja zavarovanja se pogosto soočamo z naslednjimi napakami:

  • Podcenjevanjem potrebnega kritja: Mnogi podcenjujejo vrednost svojega premoženja in potrebujejo višje kritje, kot ga imajo.
  • Neupoštevanjem drobnega tiska: Pomembno je natančno prebrati in razumeti vse pogoje in izjeme v zavarovalni pogodbi.
  • Napačne ocene vrednosti premoženja: Napačna ocena vrednosti premoženja lahko privede do nezadostnega kritja v primeru škode.
  • Izostanka rednega pregleda in posodobitve polic: Zavarovalne police je potrebno redno pregledovati in posodabljati glede na spremembe v vrednosti premoženja.

Ocenite tveganje za naravne nesreče

Naravne nesreče opozarjajo, da zavarovanje doma in ostalega premoženja ni le formalnost, temveč pomembna finančna zaščita. Čeprav so prednosti zavarovanja jasne, pa je tretjina slovenskih domov nezavarovanih. Z namenom ozaveščanja in pomoči pri odločitvi za zavarovanje doma in ostalega premoženja, Zavarovalnica Triglav omogoča vpogled v oceno tveganja za naravne nesreče preko digitalne poslovalnice i.triglav, kjer lahko preverite izpostavljenost svojega doma toči, udaru strele, potresu in poplavi. Ocena temelji na podatkih pridobljenih iz različnih virov in je predstavljena s tribarvno lestvico, od rumene (nizko tveganje) do rdeče (visoko tveganje).

Ocena tveganja vam pomaga izbrati ustrezna kritja za zavarovanje vašega premoženja in s tem zagotovitev vaše finančne varnosti v primeru neljubega dogodka Zavarovanje za dom lahko nato hitro sklenete po spletu, obstoječe police pa prilagodite s pomočjo zastopnika, če ne vključujejo vseh potrebnih kritij.

Bodimo preudarni - bodimo pripravljeni!

Naravne nesreče so nepredvidljive, vendar se lahko pripravimo nanje z ustreznim zavarovanjem. Zavarovanje vam nudi finančno varnost in brezskrbnost, ker omogoča hitrejše okrevanje in zaščito vašega premoženja. S premišljenim izborom ustreznih kritij in poznavanjem zavarovalnih pogojev lahko zagotovite, da boste pripravljeni na nepredvidljive dogodke, ki jih prinaša narava.