Umrla v boju

Junaška Kitajka rešila Japonko in njenega sina pred napadalcem z nožem

U.C.
28. 6. 2024, 12.54
Posodobljeno: 28. 6. 2024, 13.05
Deli članek:

Umrla je pogumna Kitajka, ki je poskušala dve osebi zaščititi pred poblaznelim Kitajcem z nožem v roki.

Ning Huang, Fb
Hu Youping so odlikovali po smrti.

Hu Youping, ki je delala kot spremljevalka šolskega avtobusa v mestu Suzhou, ni ostala zgolj opazovalka nasilja nad Japonko in njenim sinom. Polotil se ju je napadalec z nožem in junaška Kitajka ga je skušala zaustaviti. Mater in sina je uspela ubraniti pred napadalcem, bila pa sta poškodovana, a nista v življenjski nevarnosti. Pogumna Hu je dobila tako hude rane, da je umrla. Osumljenca, 52-letnega Kitajca, so prijeli na kraju dogodka.

Lokalna vlada je sporočila, da ji bodo podelili naziv "Pravični in pogumni vzornik". Tudi japonsko veleposlaništvo na Kitajskem je v čast Hu svojo zastavo spustilo na pol droga. Veleposlaništvo je dejalo, da je "žalostno", ko je slišalo za njeno smrt. "Verjamemo, da pogum in prijaznost Hu predstavljata tudi pogum in prijaznost kitajskega ljudstva. Poklanjamo se njenim pravičnim dejanjem. Naj počiva v miru."

Kitajska je v zadnjem letu doživela val napadov z noži. Maja sta bila v takšnem napadu na osnovni šoli v južni provinci Jiangxi ubita dva človeka, 10 drugih pa je bilo ranjenih. V drugem inidenstu istega meseca v bolnišnici v Yunnanu zaradi vboda umrli dve osebi, 21 pa je bilo ranjenih. Julija lani je bilo v vrtcu v jugovzhodni provinci Guangdong ubitih šest ljudi, med njimi trije otroci.