Umor v Slomškovi ulici

Morilca Softića, ki je Marselu zadal kar 37 ran, poslali na psihiatrijo

S.R.
26. 6. 2024, 18.36
Posodobljeno: 26. 6. 2024, 18.36
Deli članek:

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se je zaključil dokazni postopek zoper 49-letnega Damirja Softića, ki ga je tožilstvo obtožilo umora 26-letnega Marsela H. Po poročanju portala Vestnik.si je petčlanski sodni senat Softiću izrekel varnostni ukrep obveznega zdravljenja v zdravstveni ustanovi.

Andrej Bedek
Okrožno soboško sodišče je končalo dokazni postopek zoper 49-letnega Damirja Softića.

Kot smo že poročali, je Damir Softić, sicer državljan Bosne in Hercegovine iz Tuzle, 5. februarja lani v Slomškovi ulici v Murski Soboti umoril 26-letnega Marsela H. iz Kroga. Softič trenutno pripor prestaja na mariborski forenzični psihiatriji, kjer se bo po odločitvi sodnega senata tudi zdravil.

Po poročanju Vestnika sta namreč izvedenca psihiatrične stroke zavzela stališče, da morilec Softić boleha za paranoidno shizofrenijo, kar je v povezavi s posttravmatsko stresno motnjo, ki je posledica vojnih grozot v BiH, pred zločinom in med izvršitvijo dejanja pomenilo, da ni bil sposoben razumeti svojega ravnanja. Torej je bil neprišteven. Glede na izvedensko mnenje Jureta Koprivška Softić za posttravmatskim sindromom boleha več kot deset let, če ne dvajset. V vojni, ki je v BiH izbruhnila leta 1992, se je boril tri leta, na služenje vojaškega roka v armadi BiH pa je bil vpoklican kot 18- ali 19-letnik. Posledično je doživljal panične napade in blodnje, v bolnišnici v Tuzli pa so mu leta 2012 potrdili diagnozo paranoidne shizofrenije, še poroča portal. Po oceni Koprivška bi lahko Softić dejanje kadar koli ponovil, pri čemer ni mogoče napovedati, kdaj bi se to lahko zgodilo. Koprivšek meni, da 49-letnik potrebuje zdravljenje in terapijo v ustrezni ustanovi do konca življenja, s čimer se je strinjal tudi izvedenec Peter Pregelj. Da je Softić sumničav, blodnjav in paranoiden ter kot tak nezmožen vzpostaviti normalne odnose z drugimi v okolju, pa je v svojem mnenju ugotovil še Bojan Zalar, klinični psiholog.

Okrožni državni tožilec Matej Kučan je na podlagi odločitve sodnega senata, da je Softić moril neprišteven, vloženo obtožnico za kaznivo dejanje umora spremenil v predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu za najmanj šest mesecev in največ pet let, še poroča Vestnik.

Zadal mu je kar 37 ran

Tožilstvo je sicer Softića obtožilo umora na grozovit način. Glede na obtožnico se je na žrtev spravil s 13 centimetrov dolgim nožem in ji prizadejal kar 37 ran. Z enim od vbodov je 26-letnik utrpel 20 centimetrov dolgo rano na prsnem košu, pri čemer je imel prerezano desno pljučno krilo, osrčnik in srce, zaradi tega je tudi izkrvavel. Preden je omagal in umrl, je Marsel H. utrpel vsaj 30 vbodov in ureznin. Rane je imel po vsem telesu, od lasišča, obraza, zatilja, vratu, prsi in hrbta ter po rokah in nogah.

Kaznivo dejanje se je začelo v sobi 26-letnika, v katero je tujec iz neznanega vzroka vlomil, nato pa se preselilo na hodnik večstanovanjske stavbe v Slomškovi ulici, kjer je morilec svojo žrtev nekajkrat zabodel tudi v hrbet. Marsel H. in Softić sta bila soseda, vendar se razen bežnih srečanj sploh nista poznala. Softić si je po zločinu umil roke in pobegnil, vmes zaradi poškodb omagal na avtobusni postaji, nato pa se je zatekel na parkirišče stanovanjskih blokov v Vrtni ulici, kjer živijo njegovi znanci. Tam so ga izsledili policisti.