Florida

Sprejeli splošno prepoved spuščanja balonov v zrak, delili bodo denarne kazni

R.T.
26. 6. 2024, 22.07
Posodobljeno: 26. 6. 2024, 22.07
Deli članek:

Oblasti na Floridi so sprejele nov zakon, v skladu s katerim bo načrtno spuščanje balonov, napolnjenih s helijem, prepovedano.

Profimedia
Baloni predstavljajo veliko nevarnost za morski živelj.

Zakon, ki so ga marca letos soglasno sprejeli floridski zakonodajalci ter ki uživa podporo tako republikancev kot demokratov, predvsem pa okoljevarstvenih organizacij, je v ponedeljek podpisal guverner Floride Ron DeSantis. Na Floridi so podoben zakon poznali že prej, a so doslej prebivalci prejeli kazen le v primeru, če so znotraj 24 ur v zrak izpustili deset ali več balonov. Zdaj jim kazen grozi že v primeru enega balona.

»Baloni so med najbolj smrtonosnimi vrstami plastike za prostoživeče živali v oceanih in so najbolj smrtonosni plastični ostanki za morske ptice,« je dejal predstavnik okoljevarstvene skupine Oceana Hunter Miller, ki je prepričan, da bo nova zakonodaja prispevala k zaščiti morskega življa. So pa iz zakonodaje izvzeti otroci, mlajši od sedmih let. Preostalim grozi denarna kazen. Prav tako je v zakon vključena izjema za biorazgradljive balone.

Kot poroča tiskovna agencija AP, baloni, ki pristanejo v morju, več dni plujejo na morski površini, veter in tokovi pa jih lahko odnesejo daleč v ocean. Pri tem jih želve zamenjujejo za svojo priljubljeno hrano, meduze. Pogosto končajo tudi v ustih ali kljunih ptic, morskih krav, kitov in drugih morskih živali, pri čemer jim lahko zamašijo prebavni trakt, živali pa posledično umrejo zaradi lakote.