Kot popaj

Spust po reki v buči velikanki

M.G.
16. 4. 2024, 19.12
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 19.33
Deli članek:

Nagrajeno največjo bučo, ki so jo letos vzgojili v Avstraliji, je po zaslugi Adama Farquharsona doletela čast, da preden konča kot krma za živali, postane slavno plovilo.

Mark Peacock
Adam med veslanjem v velikanski buči po reki Tumut v Avstraliji.

Član kanu kluba Tumut, ki je ime dobilo po istoimenski reki, Adam Farquharson, je najverjetneje prva oseba, ki je plula po reki Tumut v buči velikanki. Ideja o tem, da bi odveslal po reki v buči, je v Adamu tlela že nekaj let, saj je priznal, da je že v prejšnjih letih sam skušal vzgojiti velikansko bučo, ki bi bila dovolj velika, da bi lahko vanjo sedel in veslal, a so njegove sanje dobesedno zgnile že v začetni fazi. "Buča je zrasla do velikosti manjše žoge, zgnila in umrla," je v smehu dejal Adam.

Zato je letos kar zastrigel z ušesi, ko je slišal od prijatelja Marka Peacocka, ki je vzgojil največjo bučo v Avstraliji, kakšno usodo čaka to 407-kilogramsko orjakinjo. Peacock mu je namreč zaupal, da bo nagrajeno bučo preprosto uporabil kot krmo za živali. Adam je prijatelja na koncu uspel prepričati, da mu bučo posodi, saj želi z njo odveslati po lokalni reki.

Mark Peacock
Takšna je zgledala buča preden jo je Adam predelal v plovilo.
Za pionirski podvig se je Adam odločil minulo soboto. Kot se spodobi za plovilo, je izdolbeni sluzasti buči nadel žensko ime Cinderella (Pepelka), sam pa se je našemil v opravo risankastega pomorščaka Popaja (manjkala mu ni niti famozna pipa) ter se odpravil na kilometer in pol dolgo plovbo po reki Tumut. Na epskem podvigu ga je ob bregovih reke spremljalo okrog 1000 domačinov, ki so v smehu spremljali odpravo lokalnega šaljivca, ki so mu kaj hitro nadeli tudi nov vzdevek "Popeye the Pumpkin Man" (prost prevod: Popaj bučkamož).

Po koncu plovbe je Adam izjavil: "Mislim, da bo moja svetovna slava kmalu minila. Ne bom končal kot Taylor Swift. Vrnil se bom k normalnemu življenju." Njegovo zdaj slavno plovilo bo sedaj končalo, tako kot je bilo prvotno načrtovano, kot krma za živali. Adam je tudi to dejstvo šaljivo pokomentiral "To je bil žalosten trenutek. Ženi sem rekel, da bi morali zaprositi predsednika vlade, da bučo ohrani in postavi poleg srca Pharja Lapa (Phar Lap je konj, ki velja za legendo avstralske športne zgodovine. Njegovo srce je dejansko razstavljeno v narodnem muzeju Avstralije)."