Bila je že vsa črna

Pogumni avtoličar rešil opečeno žensko iz gorečega stanovanja

Danijel Cek
16. 4. 2024, 19.15
Deli članek:

Klicala je na pomoč in stokala, slišali so jo delavci, eden je vlomil vrata, drugi pa je pogumno stopil v zadimljeno stanovanje in opečeno 50-letnico skoraj na silo rešil. V petek dopoldne se je tako srečno končala drama v eni od hal obrtne cone Sermin. »Nekaj sem moral storiti in tudi brez maske bi šel noter,« pravi rešitelj, 32-letni Neven Markovič.

Gasilska brigada Koper
Ogenj je majhno stanovanje uničil v celoti.

»Bilo je kot v filmu,« je povedala zaposlena enega od podjetij, ki domujejo v eni od hal v obrtni coni na Serminu blizu Bertokov. »Iz stavbe je stopil moški in v naročju prinesel žensko, ki je bila že vsa črna.«

Očividka in njeni kolegi so že nekaj minut prej videli dim, vendar so mislili, da se kadi zaradi polaganja asfalta. Ob hali so namreč asfalterji polagali asfaltno prevleko, tako da je bilo precej hrupno in zadimljeno.

Ni hotela iz stanovanja

»Potem smo videli, da se kadi vedno bolj, pogledali skozi okno in opazili, da se kadi iz okna na desnem zgornjem vogalu hale,« je povedala naša sogovornica. Zaposleni so stekli iz hale, čez nekaj trenutkov pa je iz hale izstopil tudi delavec, ki je v naročju prinesel žensko. Že po njenem videzu je bilo jasno, da je bila v gorečem prostoru. Obraz je imela popolnoma črn od saj, bila je opečena po nogah, sicer pa popolnoma pri sebi.

Nekaj ur po požaru se nam je oglasil pogumni rešitelj. Dvaintridesetletni Neven Markovič s Kozine je zaposlen v sosednji hali, videl je, kako se pred halo zbirajo ljudje in kričijo, da je v ognju ostala ženska, pograbil svojo ličarsko masko ter stekel v sosednjo halo.

»Pred mano je bil tam že en gospod, ki je razbil vrata, vendar ni mogel vstopiti, ker je bilo vse v črnem dimu. Vseeno sem stopil v stanovanje, videl sem, da iz leve sobe prihaja dim, in se napotil tja. Žensko sem našel na kolenih pri vratih, samo stokala je,« je povedal.

V tistem trenutku je mislil, da bo hitro vsega konec, vendar se je reševanje zapletlo. Ženska namreč ni hotela zapustiti stanovanja. »Kričala je, naj jo pustim, se otepala, zato sem jo krepko prijel od zadaj in jo vzvratno vlekel ven. Na izhodu se je še prijela za okvir vrat, tako da sem jo moral na silo iztrgati od vrat. Potem, po stopnicah, je že začela sodelovati, na koncu sem jo dvignil v naročje in prinesel na prosto,« nam je povedal pogumni rešitelj. Koliko je bila opečena, ni znal oceniti. Videl je, da ima opečene roke, bila naj bi vsa strgana in bosa, po koži pa vsa črna od dima in saj.

Gasilska brigada Koper
Gasilci so se po stopnicah povzpeli v drugo nadstropje, za seboj povlekli 60 metrov cevi in v nekaj minutah pogasili požar.

Stene so žarele

»Kot kaže, je zagorelo pri postelji, ob prihodu gasilcev so ognjeni zublji že požirali stanovanje,« je povedal vodja gašenja in izmene koprske gasilske brigade Boštjan Majcen. Gasilci, opremljeni z dihalnimi aparati, so se po stopnicah povzpeli v drugo nadstropje, za seboj povlekli 60 metrov cevi in v nekaj minutah pogasili požar.

»Bilo je veliko dima, ta se je po centralnem prezračevalnem sistemu razširil še na druga stanovanja in prostore, tak sistem je idealen tudi za širitev požara. K sreči smo na kraj prišli, še preden se je to zgodilo,« je povedal Majcen in dodal, da je bilo celo stanovanje tako razgreto, da so še četrt ure po koncu gašenja v stenah izmerili sto stopinj Celzija. Zaradi temperature je v notranjosti s sten že odpadel omet. Zaradi tega so gasilcem koprske brigade priskočili na pomoč kolegi prostovoljci iz Pobegov-Čežarjev, ki so še nekaj časa opravljali požarno stražo.

Žensko so pred halo medtem posedli na pločnik, gasilci so ji dali vodo ter ji oskrbeli opekline po nogah in obrazu, nato pa so jo predali reševalcem, ki so jo odpeljali v bolnišnico. Popoldne je pred izolsko bolnišnico pristal helikopter in nato odletel proti Kozini, po naših neuradnih informacijah naj bi jo v Izoli dali v komo in jo odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.
Na koprski policijski upravi so pojasnili, da je bila v gorečem stanovanju ženska, stara 50 let, ki je po prvih informacijah utrpela opekline po nogah in se nadihala dima.

Po prvih sledeh, ki so jih našli v stanovanju, in informacijah, ki so jih zbrali, preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Če bodo sume potrdili, lahko stanovalko doleti kazenska ovadba, če jih bodo ovrgli, bo primer končal brez krivca.

Gasilska brigada Koper
Iz stanovanja, ki ga je ogenj uničil, je 32-letnik rešil opečeno žensko.