Svet

V Sibiriji zaradi poplav pozvali k evakuaciji

A.S./STA
16. 4. 2024, 17.38
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 17.39
Deli članek:

Gladina rek v delih ruskega Urala in jugozahodne Sibirije, ki jih ogrožajo uničujoče poplave, še naprej hitro narašča. V regijah Tjumen in Kurgan, kjer je poplavljenih na stotine domov, so oblasti v pričakovanju naraslih voda na tisoče ljudi danes pozvale k evakuaciji.

Profimedia
Poplave v regiji Kurgan.

Razmere so še posebej kritične v porečju reke Išim v tjumenski regiji in Tobol v sosednji regiji Kurgan. Poplave naj bi na obeh rekah po napovedih regionalnih oblasti ta teden dosegle rekordno raven. Guverner tjumenske regije Aleksander Moor je dejal, da so službe za nujno pomoč začele nove nujne evakuacije iz mest, ki naj bi bila poplavljena. Prebivalce ogroženih območij je prek družbenih omrežij pozval, naj vzamejo svoje stvari in se zatečejo na varno k sorodnikom ali v začasne namestitvene centre, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Tjumenu je gladina Išima na nekaterih območjih dosegla kritično raven 808 centimetrov, so sporočile tamkajšnje oblasti. Približno 67.000 prebivalcev istoimenskega mesta Išim so prek SMS sporočil pozvali k umiku. Gladina reke Tobol se je v zadnjem dnevu dvignila za 111 centimetrov in dosegla 742 centimetrov. Prebivalce 21 mest in vasi na območju Kurgana so pozvali, naj zapustijo svoje domove.

Profimedia
Poplave v regiji Kurgan.
Minister za izredne razmere Aleksander Kurenkov si je danes skupaj z guvernerjem Kurgana Vadimom Šumkovim iz helikopterja ogledal poplavljena območja, je sporočilo rusko ministrstvo. V regiji Orenburg, ki je bila v zadnjih dneh na udaru poplav, je gladina reke Ural medtem upadla. V zadnjih 24 urah se je voda umaknila iz približno tisoč poplavljenih domov, so povedali predstavniki regionalnih oblasti. S katastrofalnimi poplavami se soočajo tudi v sosednjem Kazahstanu, kjer so na številnih območjih razglasili izredne razmere. Zaradi poplav, ki so najobsežnejše v zadnjih več kot 80 letih, so doslej po podatkih oblasti evakuirali več kot 100.000 ljudi.