Eden največjih

V starosti 78 let je umrl nemški nogometaš Bernd Hölzenbein

M.G.
16. 4. 2024, 17.25
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 17.28
Deli članek:

Bernd Hölzenbein si je večno slavo pri nemških ljubiteljih nogometa pridobil leta 1974 v finalu svetovnega prvenstva z lepim driblingom v kazenskemu prostoru Nizozemske, ki je Zahodni Nemčiji prinesla enajstmetrovko in posledično zadetek za vrnitev v igro, ki so jo kasneje tudi dobili.

Profimedia
Holzenbeim se s pokalom v rokah veseli osvojitve pokala Nemčije leta 1981.

Danes so na spletni strani Hölzenbeinovega nekdanjega kluba Eintrachta iz Frankfurta objavili žalostno novico, da je v ponedeljek v starosti 78 let umrl legenda kluba Bernd Hölzenbeim. "Bil je eden največjih, kar smo jih kdaj imeli" je klub zapisal na družbenih omrežjih. Hölzenbeim je odigral 40 tekem za reprezentanco Zahodne Nemčije. Najbolj znan pa je bil po svoji vlogi pri zmagi Nemčije z 2:1 proti Nizozemski. V finalu svetovnega prvenstva v Munchnu so Nemci zaostajali, Hölzenbeim pa je bil zaslužen za izenačitev, saj so ga po preigravanju v šestnajstmetrovki podrli za najstrožjo kazen, ki jo je realiziral Paul Breitner. Mimogrede, še vedno obstajajo polemike, ali je bil nad Hölzenbeimu dejansko storjen prekršek ali pa je šlo le za dobro simuliranje. Presodite pa iz priloženega videoposnetka na dnu kar sami.

Hölzenbein je igral še eno veliko finale z Zahodno Nemčijo na evropskem prvenstvu 1976, kjer je zadel v finalu proti Češkoslovaški in izenačil rezultat na 2:2, a je kasneje njegova ekipa izgubila po enajstmetrovkah. Hölzenbein je večino svoje klubske kariere preživel pri Frankfurtu, leta 1980 je osvojil pokal UEFA, trikrat v svoji karieri pa je osvojil nemški pokal. Zadnja štiri leta kariere je preživel v ZDA, po igralski upokojitvi je deloval kot podpredsednik Frankfurta in delal za ekipo kot skavt za talente.